Осъдиха първите обвинени в Бохум за уреждане на мачове 14.04 | 17:00

Немският съд постанови ефективни присъди, делата ще продължат

От Константин Симидчийски

Трима души, въвлечени в най-големия европейски скандал с уредени мачове, бяха осъдени днес от немския съд в Бохум.  Туна А. е осъден на 3 години и 8 месеца затвор, Нюретин Г. - на 3 години затвор, и Стеван Р. - на 3 години и 11 месеца.

Още няколко заподозрени са изправени пред съда, след като през 2009 г. акция на немската полиция разкри престъпна организация от повече от 200 членове, които са се опитали да уредят над 200 мача в целия континент, включително три двубоя в Шампионска лига.

През май се очакват още присъди срещу останалите подсъдими, включително лидерите на организацията, един от които бе осъден през 2005 г. за скандал свързан с немското съдийство.

Ръководителят на мрежата за уреждане на мачове - германецът от хърватски произход Анте, е обект на друг съдебен процес заедно със своя съучастник Марийо С. Анте Сапина вече бе в затвора за две години и 11 месеца, заради участието си в аферата "Роберт Хойцер" - германски футболен съдия, манипулирал резултати от футболни мачове за Купата на Германия и Втора Бундеслига през 2004 г.

Европейският футболен ръководен орган УЕФА нарече това "най-големия скандал с уредени мачове" до този момент. Съдът в Бохум призна за виновни тримата заподозрени, които по време на шест месечното разследване признали, че са опитвали да подкупват футболисти и да залагат върху уговорени срещи, за което получиха ефективни присъди.

Прокурорът Андрес Бахман, който предлагаше присъди от четири и повече години затвор, ги нарече "врагове на спорта" в заключителното си изявление в сряда. По първоначални оценки хората, свързани с незаконни залагания са спечелили около 10 милиона евро, за което съдебните служители заявиха, че това е "върхът на сладоледа". По нататъшни разследвания доказаха участието и на играчи от по-долните дивизии, които са били изгонени, след като са вземали подкупи.

Водещи

Най-четени