Изхвърлиха Тампере от участие във всички турнири 15.04 | 08:26

Финландската футболна асоциация наказа известния в България отбор заради нередности с маркетингова сделка, позволила на сингапурската фирма да оказва неправомерно влияние върху избора на играчи за определени мачове

От Мариян Найденов

Отборът на Тампере Юнайтед беше отстранен от всички състезания от Финландската футболна асоциация заради нередности с маркетингова сделка, заради което стартът на сезона в местното първенство е отложен с една седмица.

Тампере е добре известен на футболните фенове в България, като отборът разбил евроамбициите на Левски през лятото на 2007 година. Тогава предварително считаните за аутсайдери финландци отстраниха "сините" още във втория предварителен кръг за влизане в групите на Шампионската лига.

От Дисциплинарната комисия към Финландската ФА заявиха, че Тампере е позволил на сингапурската фирма "Exclusive Sport PTE Ltd" да оказва неправомерно влияние върху избора на играчи за определени мачове, като част от въпросната маркетингова сделка.

"Ние ги предупредихме с писма през декември и януари. Тампере не бе единствения клуб, който работеше с тази фирма, но останалите отбори се оттеглиха след нашето предупреждение", каза президентът на Финландската футболна асоциация Ласе Летинен, цитиран от Ройтерс.

В изявление на Тампере Юнайтед пък се казва, че клубът не е съгласен с решението на Дисциплинарната комисия и ще обжалва.

През февруари тази година финландската полиция е задържала сингапурски гражданин, работещ за "Exclusive Sport PTE Ltd", защото е използвал галшива ЕГН. Той е заподозрян в уреждане на мачове във Финландия, а и не само там.

Водещи

Най-четени