Отнемат 7-те титли на Ланс Армстронг от "Тур дьо Франс" 24.08 | 12:18

Американската антидопингова агенция обвинява Армстронг, че е използвал забранени вещества, и по-точно хормона еритропоетин и стероиди, както и кръвопреливания от 1986 г. насам

От Божидар Азманов

Седемкратният победител в "Тур дьо Франс" Ланс Армстронг ще изгуби седемте си титли от обиколката на Франция и ще му бъде наложена доживотна забрана да участва в колоездачни състезания, съобщи Американската антидопингова агенция (Usada).

Генералният директор на агенцията Травис Тайгарт заяви пред АФП, че на Армстронг ще му бъдат отнети всички резултати, постигнати от 1 август 1998 г. насам.

"Това е тъжен ден за всички нас, които обичаме спорта и нашите атлети".

Съобщението идва, след като оттеглилият се състезател заяви, че се отказва да продължи съдебната битка срещу антидопинговата агенция, която го обвинява в употребата на допинг през целия период от 1999 г. до 2005 г.

Армстронг, който отново заяви, че е невинен, взе решението си, след като федералният съд в Остин, щата Тексас, отхвърли в понеделник жалбата му срещу Американската антидопингова агенция, което позволява на агенцията да продължи разследването си срещу 40-годишния колоездач.

"Днес обръщам страницата", заявява Армстронг на страницата си в "Туитър". "Повече няма да се занимавам с този въпрос, като се имат предвид обстоятелствата", посочва състезателят.

"Ще се посветя на работата, която започнах още преди да спечеля "Тур дьо Франс" - да служа на хората и семействата, засегнати от рака", добавя той.

Спортистът обвинява антидопинговата агенция, че не е компетентна да го преследва и настоява за съдебен арбитраж, тъй като смята, че конституционните му права са нарушени. Армстронг заявява, че е уморен от битката и стреса, които тегнат над личния и професионалния му живот, пише БГНЕС.

Американската антидопингова агенция обвинява Армстронг, че е използвал забранени вещества, и по-точно хормона еритропоетин и стероиди, както и кръвопреливания от 1986 г. насам.

Армстронг, който се оттегли от колоезденето миналата година, подаде жалба пред федерален съд, за да се опита да спре разследването на антидопинговата агенция, но загуби.

Водещи

Най-четени