Перфектен Алонсо взе първа победа за Ферари 14.04 | 11:59

Испанецът разби конкуренцията в Китай с отлична стратегия

От Иво Вецев

Ферари в лицето на Фернандо Алонсо направи отлично състезание за Гран при на Китай, след като перфектна работа с гумите и отлична стратегия позволиха на испанския двукратен шампион да окупира първото място в третото състезание от календара на Формула 1 за 2013 година.

Алонсо потегли трети на стартовата решетка, но не остави съмнения в превъзходството си, а последното му спиране в бокса се оказа решаващо, като той остана 5 обиколки по-дълго на пистата от Райконен и Хамилтън, а след излизането си буквално летеше по пистата и не позволи на никой да го доближи до самия финал.

Второто място остана за Кими Райконен, който още на старта остана 4-и, но с добро пилотиране успя да си осигури аванс пред Хамилтън, който остана 3-и въпреки отчаяния опит на Фетел в края да го изпревари, скъсявайки аванс от 12 секунди за 2 обиколки и половина.

Маса стартира отлично, но в крайна сметка не запази доброто темпо, а и стана жертва на отличното каране и стратегия на екипа на Алонсо и още първите спирания в бокса му костваха третата позиция. Въпреки това той завърши на 6-о място, а стратегията на Бътън му гарантира 5-и място въпреки слабото представяне на Макларън.

Рикардо, Ди Реста, Грожан и Хулкенберг си разпределиха местата от 7-о до 10-о място, а Перес отново остана в подножието на точките. Уебър пък ще иска да забрави бързо състезанието, след като стартира от бокса, доближи се до топ 10 в началото, но предната дясна гума на неговия болид се откъсна и той трябваше да се върне в бокса.

Как се разви самото състезание и най-вече битката на стратегиите може да прочетете подробно на Sporta.bg

Водещи

Най-четени