Петра Квитова спечели наградата за "Тенисистка на годината" 15.11 | 11:15

Чешката тенисистка започна годината на 34-то място, за да приключи сезона на втора позиция

От Краси Киров

Невероятният сезон за чехкинята Петра Квитова завърши с избирането ѝ за "Тенисистка на годината" на ежегодните награди на Женската тенис асоциация (WTA).

Освен това тя стана победителка в още три категории - "Най-прогресираща тенисистка", "Пробив на годината" и наградата за спортсменство, присъждана за професионализма, отношението и чувството за честна игра на корта.

21-годишната Квитова започна годината като номер 34 в света, преди да спечели първата си титла от Големия шлем, побеждавайки Мария Шарапова (Русия) във финала на Уимбълдън през юли. В крайна сметка тя завърши сезона на второ място в света, като пред нея е единствено Каролине Возняцки (Дания).

Освен това чехкинята спечели още пет турнира, сред които и заключителната за сезона надпревара на WTA, в която участват осемте най-добри тенисистки. Квитова също така помогна на Чехия да спечели Фед Къп.

"Този сезон беше просто мечта. За мен е невероятна чест да спечеля наградата "Тенисистка на годината" и да се присъединя към някои от най-големите имена в нашия спорт, особено Мартина Навратилова. Винаги ще помня сезон 2011 и оттук нататък ще се опитам да постигна още повече успехи", каза щастливата Квитова.

Германката Сабине Лисицки пък спечели наградата за "Завръщане на годината", след като спечели титлите в Бирмингам и Далас и достигна до полуфиналите на Уимбълдън. Това й помогна да завърши сезона на рекордното в кариерата ѝ 15-то място в ранглистата на WTA.

Квета Пешке (Чехия) и Катарина Среботник (Словения) бяха избрани за "Двойка на годината". Те заслужиха наградата си със спечелването на шест турнира през годината, включително първата им титла от Големия шлем на Уимбълдън.

Румънката Ирина Камелия Бегу пък стана победителка в категорията "Новак на годината". Тя започна сезона под номер 214 в света и го завърши на 40-то място.

За "Любимка на феновете" бе определена Агнешка Радванска (Полша), а любима двойка - Виктория Азаренка (Беларус) и Мария Кириленко (Русия). 

Ето и всички победители в годишните награди на WTA:

Награди, определени след гласуване сред медиите:

Тенисистка на годината: Петра Квитова
Двойка на годината: Квета Пешке и Катарина Среботник
Завръщане на годината: Сабине Лисицки
Най-прогресираща тенисистка: Петра Квитова  Новак на годината: Ирина-Камелия Бегу

Награди, определяни след гласуване сред тенисистките:

За заслуги към тенисистките: Франческа Скиавоне
Спортсмен на годината: Петра Квитова
Любим турнир от категорията Premier: Porsche Tennis Grand Prix (Щутгарт)
Любим турнир от категорията International: Abierto Mexicano TELCEL (Акапулко)

Награди, определяни след гласуване сред феновете:

Любима тенисистка на сингъл: Агнешка Радванска
Любима тенисистка на двойки: Виктория Азаренка и Мария Кириленко
Пробив на годината: Петра Квитова

Водещи

Най-четени