Пиронкова се разправи със световната номер 3 на старта в Ийстбърн 19.06 | 16:04

Това бе осма победа за Пиронкова над тенисистка от топ 10 от общо 26 изиграни мача в кариерата ѝ

От Мариян Найденов

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова започна с изключително престижна победа сезона на трева. 24-годишната пловдивчанка се наложи с 6:2, 6:4 над световната номер 3 Агнешка Радванска (Полша) на турнира в Ийстбърн с награден фонд 637 000 щатски долара.

Това бе осма победа за Пиронкова над тенисистка от топ 10 от общо 26 изиграни мача в кариерата ѝ. Иначе Цвети намали пасива си в мачовете с Радванска на 2 победи и 8 загуби. Благодарение на днешния си успех, българката си осигури 60 точки за световната ранглиста и 8 400 долара от наградния фонд.

За място на четвъртфиналите Пиронкова ще спори с победителката от мача между испанката Карла Суарес Наваро и преминалата през квалификациите Стефани Дюбоа (Канада).

Двете тенисистки си размениха по два гейма в началото на срещата, след което Пиронкова взе трудно сервирането си за 3:2, а после успя да пробие полякинята още при първата си възможност, за да поведе с 4:2. Последва гейм на нула за българката, а след това тя стигна до 2 сетбола при подаването на Радванска. Световната номер 3 успя да ги отрази, но при третата възможност Цвети не сгреши, за да поведе с 1:0 сета след 6:2 в първата част.

Пиронкова започна повече от категорично втория сет - с гейм на нула, който беше пети пореден на сметката й, но след това Радванска успя да спре серията й, изравнявайки за 1:1. В следващия гейм полякинята реализира пробив за 2:1, но Цвети успя да го върне веднага и така равенството се запаси - 2:2.

След това двете тенисистки печелеха геймовете си до 4:4, Цвети взе подаването си за 5:4 и принуди Радванска да сервира за оставане в сета. Нервите на полякинята обаче не издържаха и последва нов пробив в актива на Пиронкова, който се оказа с цената на победа в мача.

Водещи