Платини: Меси ще изравни рекорда ми от три поредни Златни топки 17.11 | 08:40

Платини заложи, че аржентинският магьосник и тази година ще се окичи с престижното отличие

От Михаела Ганчева

Президентът на УЕФА Мишел Платини посочи звездата на Барселона Лионел Меси като основен фаворит за Златната топка през тази година.

Аржентинският магьосник за пореден път попадна сред 23-ата номинирани футболисти за най-престижното индивидуално отличие във футбола. Името на новия носител на Златната топка пък ще стане ясно на тържествена церемония в Цюрих на 9 януари догодина.

Мишел Платини засега е единственият футболист, печелил "Златната топка" в три поредни години, като французинът сподели, че е убеден, че Меси ще изравни и дори подобри рекорда му, след като триумфира в класацията през 2009 и 2010 г.

"Вярвам, че Меси ще спечели трета поредна Златна топка. Рекордите са за това, за да бъдат подобрявани и аз също така вярвам, че в бъдеще Лео ще ме задмине", каза президентът на УЕФА.

"Аз отидох в Ювентус, когато бях на 27 години, а Меси - в Барселона, когато е бил на 13. Времената се промениха. Ако аз бях израснал в Ювентус, може би щях да спечеля повече награди, но моите баба и дядо са се преместили във Франция и аз няма как да протестирам пред който и да е съд заради това", добави Платини.

Самият Меси неотдавна коментира, че няма нищо против да изравни рекорда на великия французин.

"Добре ми е известно колко престижна е тази награда и за мен ще бъде изключителна чест да я спечеля отново. Бих бил много горд, ако се изравня с Мишел Платини, а като имам предвид, че ще играя футбол още няколко години, в бъдеще може дори да го надмина", каза Меси.

Освен Платини, по три Златни топки имат още холандците Йохан Кройф и Марко ван Бастен, но засега единствено французинът е печелил наградата в три поредни години (1983, 1984 и 1985-а).

Водещи

Най-четени