Меси вече с 202 гола за Барса, Милан и Челси с изненадващи ремита 01.11 | 23:58

Валенсия спечели завързания сблъсък с Байер Леверкузен, Борусия Дортмунд постигна първа победа в турнира, АПОЕЛ все още лидер в своята група

От Даниел Любомиров

Доста интересни резултати се получиха в първия поток от мачовете в 4-ия кръг от груповата фаза на Шампионската лига. Единствено Барселона и Милан си осигуриха предсрочно класиране за 1/8 финалите, макар и по контрастен начин - каталунците отнесоха Виктория Пилзен с 4:0 в мач, ознаменувал юбилейния гол номер 200 за Леонел Меси, който добави още два в последствие. Милан пък стигна само до равенство 1:1 при гостуването си на коравия БАТЕ Борисов, но все пак спечели достатъчно точки, за да е спокоен в класирането си напред.

Група Е

Челси не можа да си осигури предсрочно класиране за 1/8 финалите на Шампионската лига, след като резулатите в Група Е не се развиха по желанието на тима от Лондон. Все пак, "сините" дори не можаха да свършат собствената си работа и стигнаха само до 1:1 като гости на Генк, а белгийският шампион реализира първия си гол в тазгодишното издание на турнира.

Възпитаниците на Андре Вилаш-Боаш изнесоха силно първо полувреме и без да блестят, успяха да излязат напред в резултата с гола на Рамиреш в 26-ата минута. След попадението гостите направиха още три пропуска, но най-сериозен и решителен за пропуснатата им победа се оказа този на Давид Луис в 39-ата минута.

Защитникът получи право да изпълни дузпа, в отсъствието на Франк Лампард, но вратарят на белгийците Лашло Кьотелес по прекрасен начин парира изстрела му и съхрани надеждите на тима си поне за реми.

След почивката домакините излязоха мобилизирани и окрилени, като логично стигнаха и до равенството, благодарение на Жел Восен, който завърши с голов удар отлична акция на Генк.

Валенсия спечели изключително важния сблъсък с Байер Леверкузен на "Естадио Местая" с 3:1 и запази шансовете си за класиране на 1/8 финалите в Шампионската лига. Домакините поведоха още в 12-ата секунда на двубоя чрез Джонас, който наказа груба грешка на вратаря на "аспирините" Бернд Лено.

В 31-ата минута Щефан Кислинг обаче материализира превъзходството на немския отбор на терена и съперниците се прибраха на почивка при равенство, което облагодетелстваше именно възпитаниците на Робин Дут.

20 минути след почивката обаче Роберто Солдадо вкара жизненоважния втори гол за "прилепите", а страничният арбитър отмени напълно редовен гол на Андре Шюрле в ответната атака, с което сериозно ощети Байер. В 75-ата минута пък Адил Рами затвърди успеха на Валенсия с отбелязването на трети гол.

Така Челси продължават да бъдат лидери в Група Е, но имат само 8 точки. Въпреки това те увеличиха преднината си на върха пред Байер Леверкузен и вече са с 2 напред, а Валенсия е трети с 5 пункта. Генк записа второ равенство в турнира и има 2 точки на последната позиция.

Група F

Отборите на Арсенал и Олимпик Марсилия не успяха да си отбележат гол и завършиха наравно - 0:0 в мач от група F на Шампионската лига, игран на стадион "Емирейтс" в Лондон.

Германският шампион Борусия Дортмунд се поздрави с първа победа в група F на Шампионската лига, след като се наложи с минималното 1:0 над гостуващия на "Сигнал Идуна Парк" тим на Олимпиакос. Така възпитаниците на Юрген Клоп си отмъстиха за загубата с 3:1 при визитата ви в Гърция.

Срещата започна по най-добрия начин за домакините, които поведоха в резултата след само седем минути игра, а в прегръдките на съотборниците си се озова Кевин Гроскройц, който откри резултата със страхотен изстрел от около 20 метра.

В класирането води Арсенал с 8 точки, следван от Олимпик Марсилия със 7. Борусия има 4 на третата позиция, а последен е Олимпиакос с 3 пункта.

Група G

Отборът на Зенит (Санкт Петербург) се наложи с минималното 1:0 над Шахтьор (Донецк) в източното дерби от група G на Шампионската лига, играно на стадион "Петровский" в Санкт Петербург. Единственото попадение в двубоя бе дело на Никола Ломбер в края на първото полувреме (45+1').

АПОЕЛ (Никозия) спечели драматично домакинството си на носителя на трофея от Лига Европа Порто с 2:1, след като до 88-ата минута резултатът бе 1:0 за кипърския шампион, благодарение на на гола на Аилтон Алмейда в 42-ата минута от дузпа. Хълк изравни в 89-ата, но в даденото от съдията продължение Густаво Мандука донесе ценния успех на АПОЕЛ.

В класирането АПОЕЛ е лидер с 8 точки, следван от Зенит със 7. Порто е на трето място с 4 точки, а Шахтьор е последен с 2 пункта.

Група Н

Барселона очаквано постигна победа с 4:0 при гостуването си на Виктория Пилзен и оглави еднолично класирането в група Н на Шампионската лига, след като по-рано днес Милан направи равенство с БАТЕ Борисов.

Лео Меси реализира дългоочаквания си юбилеен гол номер 200, а дори и добави още един на сметката си, преди да бяха изтекли 45 минути от срещата. След почивката Сеск Фабрегас добави още едно попадение за гостите и направи преднината им класическа, а 30 секунди преди края на даденото продължение Меси оформи хеттрика си.

Виктория можеше да поведе в 16-ата минута, когато Милан Петържела се озова сам срещу Виктор Валдес, но стражът на Барса избави отбора си от конфузната ситуация. В 23-ата минута Меси бе повален в наказателното поле от Мариан Чишовски, като реферът Роберт Шьоргенхофер отсъди дузпа и показа пресилен червен картон на бранителя.

Аржентинецът спокойно реализира наказателния удар, а в 45-ата минута добави и втори гол на сметката си, за да затвърди успеха на Барселона. Фабрегас бе точен в 71-ата и направи резултата класически, а в 92-ата Лео Меси оформи хеттрика си и фиксира крайното 0:4.

Беларуският шампион БАТЕ Борисов се оказа прекалено корав съперник за Милан в мач от 4-ия кръг на груповата фаза в Шампионската лига. "Росонерите" успяха да вземат единствено една точка от гостуването си на стадион "Динамо", след като двубоят завърши 1:1.

Златан Ибрахимович изведе гостите от Милано напред в 22-ата минута, но италианският шампион изпусна поне две отлични възможности да удвои преднината си и спокойно да дочака края на мача.

В 55-ата минута БАТЕ наказа липсата на концентрация в предни позиции за "росонерите", като Игнасио Абате извърши нарушение в наказателното поле срещу Артьом Концевой. Голмайсторът за сезона на домакините Ренан Бресан бе точен от дузпата и донесе престижното равенство на тима си.

Така каталунците вече имат 10 точки на върха в класирането на група Н, като Милан е на втора позиция с 8 пункта и също продължава напред към елиминационната фаза. БАТЕ Борисов е трети с 2 точки, а Виктория остана на дъното с 1 и двата тима ще се борят за мястото, даващо право на участие в Лига Европа.

Водещи

Най-четени