Победа, загуба и равен в актива на България от гостуванията в Уелс 08.10 | 14:21

Срещата ни в Кардиф за Евро '96 бе на-успешна – класическа победа с 3:0 над отбора, в който блестяха Райън Гигс и Вини Джоунс

От Любомир Тасев

Има какво да се иска от България при гостуването й на Уелс в евроквалификациите днес от 21:30 часа, на стадиона в Кардиф. Исторически националният ни отбор по футбол има три победи, две загуби и един равен срещу тима на Уелс в общо шест мача помежду им. В двубоите играни в Уелс българите имат победа, загуба и равен.

Последните два мача срещу Уелс бяха приятелски и се играха през 2006 и 2007 година. В първия двубой завършихме 0:0 в Суонси, но в Бургас загубихме с 0:1 с гол на Фреди Ийстууд.

Другите двубои между двата тима са далеч по-запомнящи се, като играем четири мача в два квалификационни цикъла за Европейско първенство.

През 1983 година двата тима се срещат два пъти в битка за място на Евро 1984. Освен България и Уелс тогава голям спор има и с тима на Югославия.

България записва загуба в Рексъм с 0:1 с гол на Чарлс, който заменя звездата на тогавашния тим Йън Ръш. В България на националния стадион възпитаниците на Иван Вуцов побеждават с попадение на Руси Гочев. Най-голямата драма тука е в последния двубой от груповата фаза. Тогава играят Югославия и България като равният резултат устройва само Уелс и те ще се класират. Съответно победа за България с повече от 2:1 ще ни класира за турнира, както и всякаква победа на Югославия ги класира напред. Съответно срещата завършва 3:2 за Югославия с гол в последната минута. В Уелс дълго време не могат да спрат да мислят за договорка между съседните балкански държави.

Втората ни среща в евроквалифициите е за Евро 1996, което на най-успешната ни квалификационна кампания от близкото минало. Тогава България започва с 6 поредни победи, като по пътя разбива на два пъти тима на Уелс. Първата ни победа е класическа с 3:0 в Кардиф, като всички помнят унищожителното воле на Трифон Иванов, с който откри резултата в 5-та минута. Тогава в тима на Уелс блестят имената на Райън Гигс и Вини Джоунс. След това с голове на Костадинов и Стоичков резултата става класически. Само три месеца по-късно посрещаме Уелс и побеждаваме с 3:1 на „Васил Левски". Тогава головете за българите бележат Балъков и два на Пенев.

Водещи