Днес България излиза за задължителна победа в Кардиф 08.10 | 15:40

Мачът срещу Уелс е последната надежда за националния ни отбор в квалификациите за Евро 2012

От Николай Рашеев

Днес от 21:30 часа българско време ще започне мачът между отборите на Уелс и България в Кардиф. Всъщност това ще е прощъпалника на новия треньор Лотар Матеус. Освен че на скамейката ще виждаме ново лице, на терена също няма да започнат всички титуляри от предишните квалификации, проведени тази година. В тима има дебютант и това е десният бек Николай Бодуров. Отляво ще гледаме Петър Занев, в центъра на защитата отново ще застане Валентин Илиев. Останалите титуляри за отбора на България ще са Благой Георгиев, Георги Пеев, Димитър Макриев, Ники Михайлов, Иван Иванов, Стилиян Петров, Мартин Петров и Ивелин Попов.

Не виждаме смисъл да оценяваме състава, нито да обсъждаме решенията на Матеус. Още довечера ще стане ясно дали избраните от него футболисти са били на мястото си. За съжаление, ако загубим, това няма да е изненада за никого. А ние бихме искали вече да започнем да се изненадаваме от националния отбор по футбол… ако може приятно. Надяваме се това да се случи точно тази вечер, за да не бъде обезсмислено гръмкото назначаване на големия футболист Лотар Матеус за български селекционер. Разбира се, никой не би трябвало да очаква чудо от него, особено ако е запознат с визитката му на треньор. Но е възможно точно с българските момчета германецът да намери правилната посока и да я развива.

След загубите от Англия и Черна гора шансовете ни за класиране на Евро 2012 все пак остават. Ако пък тази вечер прибавим и точка към нулевия си актив, може би яката около врата на хер Матеус ще се поотпусне и колегите журналисти ще спрат да се вторачват в него, ще го оставят да работи. Без водещи играчи като Димитър Бербатов и Валери Божинов обликът на отбора ни може да придобие свеж и опасен вид. Или тимът тотално да се срине, независимо, че в състава са други двама лидери Стилиян Петров и Мартин Петров. Независимо от статистиките и от факта, че и тимът на Уелс е с нов треньор, ние смятаме, че днес трябва да се случи нещо коренно различно и положително. В противен случай българският национален отбор по футбол окончателно ще се превърне само в поредната неприятна тема за разговор. И може да накара Лотар Матеус да си отиде така скорострелно, както дойде.

Водещи

Най-четени