Победният ход на Лудогорец секна във Враца 21.10 | 18:14

Ботев изненадващо измъкна точка и спря серията от успехи на "орлите"

От Даниел Любомиров

Лудогорец шокира всички футболни специалисти и фенове на играта у нас, след като пропусна да спечели гостуването си на Ботев във Враца и си тръгна само с 1 точка след равенството 1:1. Шампионите пропуснаха идеална възможност да се откъснат с 5 пункта аванс на върха пред Левски, след като вчера "сините" загубиха с 0:1 Вечното дерби.

След куп неточни удари през първото полувреме Лудогорец все пак поведе в резултата чрез Станислав Генчев, който реализира след добро подаване на Мирослав Иванов. През вторите 45 минути играта вървеше в много бавно темпо, но бомбата падна в 64-ата, когато Андрей Атанасов завърши отлична контраатака и изравни - 1:1.

До края на срещата правеше впечатление стихийния натиск на шампионите, които разчитаха предимно на центрирания в наказателното поле на домакините. Така се стигна до чиста позиция за Марселиньо, но бразилецът разочарова с удара си в аут и не можа да донесе победата на своя тим.

Лудогорец продължава да бъде лидер, но серията му от 8 поредни победи в А група е спряна. "Орлите" имат 25 точки, а Левски на втората позиция е с 22, слевдан от ЦСКА със 17 и Ботев (Пловдив) с 16. Естествено, "канарчетата" още не са изиграли двубоя си с Литекс на градския стадион в Ловеч.

През първото полувреме на срещата очаквано по-интересните ситуации бяха пред вратата на домакините, без обаче Лудогорец да погдлага съперника си на някакъв натиск. "Орлите" обаче успяха още с първата си креативна атака да разпечатат вратата на Ботев. Станислав Генчев бе започнал мача с два далечни удара, които подгряха стража на домакините Михаил Иванов.

В 14-ата минута пък акцията на шампионите мина през Мирослав Иванов, който нахлу в наказателното поле и хитро върна на точката на дузпата за Генчев, който от десетина метра вече преодоля вратаря на Ботев за 0:1.

Секунди по-късно Иванов можеше да се разпише с акробатично изпълнение на задна ножица, която обаче не зарадва привържениците на Лудогорец. В 28-ата минута Шуменският Деко отново опита късмета си от далечна дистанция, но мерникът му бе неточен. Доста по-близо до целта стигна Иванов в 31-ата минута, но сантиметри разделиха топката от дясната греда.

В 35-ата Марселиньо получи шанс да покачи резултата на 0:2, когато след грешно изчистване на Михаил Иванов топката се озова в бразилеца, който обаче действа припряно и не можа да уцели вратата.

Последва активизация на Емил Гъргоров за "орлите", като Бадема отправи два опасни удара в рамките на 2 минути малко преди почивката, но и в двата случая стражът на Ботев улови.

След почивката мачът започна в много по-ниско темпо и двата отбора рядко намираха начин да доближат наказателното поле на противника. Гъргоров изненадващо бе заменен на полувремето и вместо него се появи Кишада. Именно резервата на Лудогорец можеше да вкара за 0:2 в 61-ата минута, когато на изгодна позиция получи пас от Миро Иванов, но стреля встрани от вратата.

Вместо това сензационно в 63-ата минута домакините ликуваха след изравнителния гол на Андрей Атанасов. Ботев контраатакува вихрено и извеждщо подаване стигна до нападателя, който се вряза между защитниците на "орлите" и отправи удара си. Топката се отби в тялото на вратаря Иван Чворович, но въпреки това мина голлинията - 1:1.

Очаквано след този изненадващ гол шампионите започнаха масиран натиск на противниковата врата, но не успяваха да създадат чисто положение в сгъстената отбрана на Ботев. Освен всичко друго, Лудогорец предпочиташе да залага на безкрайни центрирания в наказателното поле, които не даваха отражение на резултата, като ставаха безпроблемна плячка за бранителите на домакините.

В 76-ата минута Александър Барт стреля с глава след поредната изсипана топка, но прати кълбото в аут.

Най-чистия шанс за победен гол в актива на гостите дойде в 82-ата минута, но бе опропастен от Марселиньо. Иван Стоянов отправи поредното центриране в пеналтерията, този път от пряк свободен удар, а топката попадна в непокрития бразилец, но той стреля разочароващо встрани от вратата.

Така по шокиращ начин шампионите пропуснаха възможността да се откъснат с 5 точки на върха пред Левски и за първи път в първенството не постигат победа.

Водещи

Най-четени