Португалия, Хърватия, Ейре и Чехия са последните финалисти на Евро 2012 16.11 | 07:40

Роналдо и компания взеха категорична победа с 6:2 над Босна, хърватите не допуснаха изненада

От Краси Киров

Хърватия постигна голямата си цел и за четвърти път, откакто си извоюва независимост, ще участва на Европейско първенство.

"Шахматистите", водени от Славен Билич, не допуснаха изненада в реванша срещу Турция на стадион "Максимир" в столицата Загреб и след равенство 0:0 напълно заслужено спечелиха промоция за Шампионата на Стария континент в Полша и Украйна догодина.

Отборът на Португалия също се класира за Европейското първенство по футбол в Полша и Украйна догодина. Иберийците успяха да победят в срещата реванш тима на Босна и Херцеговина с категоричното 6:2.

Първата среща между двата тима в Сараево завърши 0:0. Интересното е, че преди две години двата тима отново играха бараж, като тогава португалците постигнаха две минимални победи с по 1:0.

Чехия победи с минималното 1:0 като гост тима на Черна гора като победата изобщо не дойде лесно, а черногорците могат да съжаляват за многото си пропуски на стадион "Подгорицом".

Така след Евро 96 и 2008, Чехия отново се нарежда сред най-силните национални отбори в Европа, независимо от факта, че не убеди в превъзходството си над по-неопитните черногорци. Все пак, цифрите категорично наклоняват везните в полза на тима, воден от Михал Билек - общ резултат 3:0.

Ирландия записа историческа страница в самостоятелното си съществуване на футболната карта, след като се класира за втори път на Европейско първенство.

Последното участие на островитяните беше преди цели 24 години - през 1988-ма в тогавашната Западна Германия. Сега играчите, водени от Джовани Трапатони, отстраниха безкомпромисно и последното си препятствие към жадуваните финали в Полша и Украйна, а именно - Естония.

Португалия – Босна и Херцеговина 6:2 общ резултат (6:2)

Домакините започнаха много надъхано и още в 6-та минута Раул Мейрелеш стреля опасно близо до гредата. Само две минути по-късно обаче звездата на португалците Кристиано Роналдо с фамозен удар от статично положение не остави шансове на вратаря за 1:0.

Натискът на домакините продължи и Нани с хубав изстрел покачи на 2:0. Босненците успяха да се върнат в мача с единственото си по-сериозно положение. В края на полувремето Фабио Коентаро игра с ръка в наказателното поле и Звездан Мисимович бе точен от бялата точка. Отговорът на португалците бе много бърз и в началото на втората част след бърза контра атака Кристиано Роналдо отбеляза за 3:1.

Босненците се изнервиха и Сенад Лукич получи втори жълт картон за разправии с рефера. Въпреки това обаче Босна вкара втори гол за 3:2 дело на Емир Спахич. Отново домакините отговориха бързо и Елдер Пощига отбеляза за 4:2. В края на мача гостите се предадох, а домакините решиха да зарадват публиката с още два гола. Мигел Велосо бе точен от фаул, а Пощига оформи крайното 6:2.

Хърватия – Турция 0:0 (3:0)

Kaкто е известно, първата среща бе завършила с категоричен успех на хърватите с 3:0, който се оказа повече от достатъчен за крайната им победа. За Турция утеха едва ли ще има след провалената кампания за Евро 2012, като се очаква съвсем скоро селекционерът Гуус Хидинк да подаде оставка, след като не можа да стане втория треньор, водил три национални отбора на европейски финали.

Така първенството през 2000-ата година в Белгия и Холандия остава единственото, на което Хърватия не участва. Полуфиналистът от миналия шампионат Турция пък не успя да запише името си сред финалистите за 4-ти път, след като вече го бе правил освен през 2008-ма, през 1996-та и 2000-ата.

Мачът започна много динамично и турците индикираха, че няма да се държат като обречени на терена в столицата Загреб. Още в 4-ата минута феновете на домакините изтръпнаха, защото "шахматистите" сякаш проспаха опасна ситуация пред вратата си - Исмаил Койбаши се възползва от многото пространство пред себе си и след като навлезе в наказателното поле, стреля по диагонала. Топката обаче стрещна далечната греда, а при добавката Колин Казъм-Ричардс направи непростим пропуск и прати кълбото право в тялото на падналия вратар Щипе Плетикоса.

Началните минути от полувремето продължиха с териториално преимущество на гостите от Турция, но играчите на Хърватия пресираха своите опоненти и не им позволяваха отново да използват празни пространства по терена.

Постепенно с приближаването на почивката обаче сякаш ентусиазмът на възпитаниците на Гуус Хидинк се изпари и владението на топката се изравни. "Шахматистите" на свой ред опитаха няколко атаки и се случваше да има трима-четирима от тях в противниковото наказателно поле, без да се стига до опасен удар към Синан Болат, който бе заменил Волкан Демирел на вратата.

До края на полувремето домакините успяха да се окопитят и да създадат положения в наказателното поле на Турция, но до гол не се стигна.

След почивката темпото на игра не се промени драстично, въпреки че гостите осъзнаха нуждата да поемат повече рискове, за да не обезсмислят съвсем второто полувреме. Хърватите обаче се защитаваха, сякаш животите им зависеха от това, като не допускаха пробойни в отбрана.

В крайна сметка Хърватите постигнаха целта си след 90-те минути и се класираха за Евро 2012.

Ирландия – Естония 1:1 (5:1)

След като имаха повече от убедителен аванс от четири безответни гола на чужд терен, бе ясно, че ирландците няма да допуснат изненада и интрига на стадион "Авива" в Дъблин няма да има. Все пак, Естония отсрами честта си и не допусна втора загуба срещу съперника си, след като губеше в резулата, но стигна до ремито след почивката.

В 31-ата минута перфектно развилото се първо полувреме за домакините стана дори още по-приятно за феновете, тъй като Стивън Уорд откри резултата в полза на Ирландия. Стражът на естонците Лондак не се справи с удар с глава на Кевин Дойл и при добавката Уорд нямаше как да сбърка - 1:0 и общ резултат 5:0.

По време на паузата родните фенове на Ейре предвкусваха повода си за празник след още 45 минути, като индикираха, че нямат търпение протоколната втора част да приключи. Играчите на Трапатони вероятно също са взели полувремето за досадна формалност, тъй като се движеха по-разконцентрирано на терена и не се стараеха да мачкат съперника си, както беше в Талин.

В 57-ата минута все пак Василев изненада невнимателния Шей Гивън и с бомбен шут от около 30 метра успя да донесе малко радост за привържениците на футбола в Естония - 1:1.

До края на двубоя двата тима можеха да се разпишат поне по още веднъж, но последният съдийски сигнал дойде при този резултат и с обща голова разлика 5:1 Ирландия заслужи класирането си на Европейско първенство.

Черна гора - Чехия 0:1 (0:3)

Чехия на няколко пъти трябваше да изтръпва на стадиона в Подгорица, а Петър Чех се нуждаеше от пълния си потенциал, за да запази вратата си суха. Въпреки това възпитаниците на Михал Билек опазиха вратата си суха в столицата на Черна гора и попречиха на домакините да зарадват ревностните си привърженици с първо класиране на голям турнир.

Нещо повече - почти по сценария на първата среща, хитрите чешки бойци се възползваха от единствената си възможност да се доближат до пеналтерията на Младен Божович и разпечатаха мрежата му. В 81-ата минута Петър Ирачек смълча трибуните на стадион "Подгорицом" с премерен изстрел от 10 метра, дошъл като завършек на бърза контраатака.

За западните ни съседи остава утехата, че направиха всичко по силите си да повторят подвига от обрата срещу Англия от 0:2 до 2:2, но сериозни пропуски след почивката ги отдалечиха от сбъдването на мечтата им.

Чехите още от първите минути осъзнаха, че нощта в Подгорица няма да бъде никак лека за тях, като напрежението между съперниците на терена бе видимо. Тежките единоборства преобладаваха, а черногорците пробваха различни варианти в атака, за да притесняват бранителите на гостите.

В 9-ата минута под натиска на паниката и чувството за несигурност, Томаш Сивок за малко не си отбеляза автогол - Мирко Вучинич стреля с глава и вместо да изчисти, чешкият защитник коварно насочи топката към собствената си врата. Петър Чех обаче показа завиден рефлекс и предотврати кофузната ситуация пред гола.

Това обаче бе най-чистото положение, което домакините от западната ни съседка успяваха да създадат. Техните разигравания продължаваха понякога дори повече от минута, но в същото време не печелеха терен и не изнасяха лесно кълбото в предни позиции.

От друга страна, явно чехите преглътнаха първоначалното си стъписване и започнаха да играят по-опростено и по-често да сервират кълбото в наказателното поле на Черна гора, с което създаваха напрежение.

Въпреки големият заряд на игрището, поведението на 22-ата не предполагаше, че срещата може да бъде решена с технически достойнства, тъй като физическите сблъсъци неизбежно вземаха превес. Домакините трябваше да съжаляват след последния съдийски сигнал за първата част - не за направени пропуски, а за проспаните 45 минути, в които можеше да се търсят нужните минимум два гола.

Първият действителен шанс за гол за Черна гора дойде в 50-ата минута, когато след чудесна триходова комбинация Деян Дамянович се озова на отлична стрелкова позиция на десетина метра от вратата, но шутът му разтресе горната греда.

В 54-ата вече на зрителите на стадион "Подгорицом" може би им стана ясно, че мечтата им е на път да отлети - Вучинич направи още по-голям пропуск, след като от два метра разстояние не можа да с глава да прати топката във вратата при разбъркване в наказателното поле.

След тези два ключови ситуации чехите се събудиха и увеличиха оборотите - те започнаха да разиграват по-продължително топката и с мисъл да я изнасят в предни позиции. Черногорците изглеждаха по-обезверени отпреди почивката, защото често прибягваха до отчаяни шпагати, за да спрат комбинациите между опонентите им.

Хъсът на домакините сякаш се бе върнал в 72-ата минута, когато те отново развиха добра акция и Вучинич пак се озова в наказателното поле. Той демонстрира отлична техника и на два пъти от малък ъгъл пробва да преодолее Петър Чех, но безуспешно. Вратарят на Челси показа висока класа, особено с второто си спасяване.

В 80-ата минута бе ред на Стеван Йоветич да се ядосва на неточния си мерник, след като се оказа адресат на върната топка към точката за дузпа. Шутът на халфа на Фиорентина обаче мина встрани от целта.

В 81-ата минута се случи немислимото за зрителите на "Подгорицом" - с единствената си акция извън собствената си половина след почивката чехите стигнаха до решителен гол в своя полза. Ирачек се оказа на върха на атаката и след като бе оставен без опека на десетина метра от Бозович, хладнокръвно промуши кълбото под плонжа му - 0:1.

До края черногорците осъзнаваха съдбата си, но независимо от това пробваха още няколко пъти да стигнат до гол срещу несъмнено по-хитрия си съперник в реваншите. В крайна сметка обаче друго попадение в Подгорица не падна и Черна гора преклони глава пред еврофиналиста Чехия.

Водещи