Потвърдено: Ланс Армстронг губи седемте си титли от "Тур дьо Франс" 22.10 | 16:02

"Ланс Армстронг няма място в колоезденето", заяви президентът на Международния колоездачен съюз Пат МакКуейд

От Мариян Найденов

Международният колоездачен съюз (UCI) днес ратифицира решението на Американската антидопингова агенция (USADA), която забрани на легендата Ланс Армстронг да се състезава повече и отне седемте му титли от "Тур дьо Франс".

"Няма да обжалваме наказанието на Армстронг пред Арбитражния спортен съд и ще приложим санкцията на USADA спрямо него. Международният колоездачен съюз ще го накаже до живот и ще му отнеме седемте титли от "Тур дьо Франс". Ланс Армстронг няма място в колоезденето", заяви президентът на UCI Пат МакКуейд на пресконференция в Женева.

През август тази година самият Армстронг пък обяви, че повече няма да се бори с обвиненията на USADA, след което получи наказанието си от Американската антидопингова агенция, според което всичките му резултати, считано от 1 август 1998 година, ще бъдат анулирани.

След като взе решението си за именития колоездач, USADA разпространи информация за всички доказателства срещу Армстронг. Те включват признания и потвърждения от няколко негови бивши съотборници, че американецът системно е вземал допинг. Нещо повече, според някои от свидетелите, Ланс Армстронг е участвал в мащабна схема за употреба и разпространение на забранени вещества.

Самият Армстронг винаги е отричал обвиненията срещу него, като нарече разследването на USADA - "лов на вещици".

Водещи

Най-четени