Потвърдено: Люис Хамилтън сменя МакЛарън с Мерцедес 28.09 | 14:48

Хамилтън ще прибере близо 100 милиона долара за 3-те години, в които се обвързва с германския отбор

От Даниел Любомиров

Лицето на МакЛарън на пистата във Формула 1 през последните 14 години - Люис Хамилтън - ще запише последните си шест състезания за екипа до края на този сезон. Британският пилот от 2013-та година ще се подвизава в отбора на Мерцедес, където ще замени седемкратният световен шампион Михаел Шумахер.

Новият съотборник на Дженсън Бътън пък се казва Серхио Перес, който ще дебютира в Гран при на Австралия следващата кампания.

Въпреки напускането на Люис, отборният директор на МакЛарън Мартин Уитмарш увери, че ще направи всичко възможно той да спечели титлата през 2012-та.

Хамилтън ще прибере близо 100 милиона долара за 3-те години, в които се обвързва с Мерцедес. Очаква се официалното изявление на самия пилот и на германския отбор, базиран в Бракли.

Германските и английски медии обаче вече оповестиха новината, която се очакваше със затаен дъх от феновете на "Кралските гонки", защото напускането на Люис Хамилтън е най-сериозният трансфер във Формула 1 от последните години.

Люис стана най-младият световен шампион през 2008-ма, след като дебютира сезон по-рано, а иначе се състезава за МакЛарън още като младеж и има 14-годишен стаж в отбора.

Вероятно миналият сезон в ума му се е зародила идеята за промяна, защото това бе може би най-нещастният шампионат в кариерата му - изобщо не се включи в борбата за титлата, а и на всичкото отгоре завърши с по-малко точки от съотборника си (Дженсън Бътън) за първи път.

Въпреки че в момента той е основен претендент за шампионската титла, раздялата с МакЛарън се зараждаше още преди лятната пауза през тази година.

Засега не е ясно дали Михаел Шумахер окончателно прекратява кариерата си или ще подпише с някой друг отбор за 2013-та.

Водещи

Най-четени