Походът на Веско Топалов към нова световна титла започва на 3 май в Казан 25.11 | 19:58

Между 3-ти и 27-ми май ще бъде излъчен новият претендент за световната титла по шах. Мачовете за това пък ще се изиграят в руския град Казан.

От Константин Симидчийски

Международната федерация по шахмат обяви датите на мачовете за определяне на претендента за световната титла, като сред борещите се затова отново ще бъде и българският гросмайстор и бивш носител на короната - Веселин Топалов.

Двубоите ще се състоят от 3-ти до 27-ми май 2011 г., като мястото на дуелите ще бъде столицата на Татарстан - Казан. Все още обаче във въздуха виси съмнение относно участието на Топалов, имайки предвид намека на Веско преди няколко месеца, че той не е съвсем склонен отново да се състезава в Русия.

Причина за това пък са скандалите, които се разразиха по време на двубоя му с Владимир Крамник в Елиста, когато бе роден и вече добре известният в света на шаха "тоалетен скандал". Тогава Топалов сдаде и единствената световна титла, която е притежавал до този момент.

Иначе освен българския супергросмайстор, в списъка на претендентите са още Магнус Карлсен (Нор), Крамник, Левон Аронян (Арм), Борис Гелфанд (Изр), Шахрияр Мамедяров (Азерб), Теймур Раджабов (Азерб) и Гата Камски (САЩ).

Водещи

Най-четени