Почина легендата на футбола Еузебио 05.01 | 13:50

Историята ще го запомни като първият носител на Златната топка от Португалия

От Даниел Любомиров

Легендата на Португалия и на световния футбол Еузебио почина на 71-годишна възраст през нощта на събота срещу неделя.

От клуба Бенфика, където покойният ветеран изкара най-силния си период в кариерата, обявиха, че причината за смъртта му е сърдечно-белодробна недостатъчност. През миналата 2013-та година Еузебио на два пъти влизаше в болница – в Лисабон и Познан – заради проблеми с високо кръвно.

Историята го помни като първият носител на Златната топка от Португалия през 1965-та година, а иначе 3 сезона по-рано той извежда Бенфика до Купата на европейските шампиони, предшественик на най-силния турнир в момента – Шампионската лига.

Еузебио да Силва Ферейра е роден на 25-ти януари 1942-ра година в Мозамбик, тогава португалска колония в Африка под името Португалска Източна Африка в град Мафалеле, който днес се нарича Мапуту. За първи път блесва на 19-годишна възраст, когато в 42 мача вкарва забележителните 77 гола в местното първенство и Бенфика го привлича като потенциален талант.

За националния отбор на Португалия има 64 мача и 41 гола, включително 9 на Световното първенство през 1966-та година в Англия, където става голмайстор, а и бележи във вратата на България при победата с 3:0.

С Бенфика има 3 загубени финала за КЕШ – 1963, 65 и 68-ма година. В професионалната си кариера има 428 гола в 430 мача. Чак до 2005-та година той бе водещ реализатор в историята на португалския национален отбор, преди да бъде изпреварен от Педро Паулета, който има 47.

С фамозния си хеттрик срещу Швеция, с който класира Португалия на Световното първенства тази година, Кристиано Роналдо също вече има 47 попадения с националната фланелка – така Еузебио вече е трети във вечната класация на страната.

Водещи

Най-четени