Предложиха Иванка Христова за "Рекордите на Гинес" 24.11 | 18:20

Тепърва предстои Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) да задвижи документация за кандидатстване

От Константин Симидчийски

Първата българка олимпийска шампионка в леката атлетика Иванка Христова е предложена за вписване в книгата "Рекордите на Гинес". Това разкри днес проф. Константин Жалов. Иванка Христова има 61 поправки на националния рекорд в тласкането на гюлле.

"Това постижение е неизмеримо в световен мащаб", коментира проф. Жалов. Тепърва предстои Българска федерация по лека атлетика (БФЛА) да задвижи документация за кандидатстване на Христова за книгата на "Рекордите на Гинес".

Великата атлетка беше наградена днес с плакет от президента на БФЛА Добромир Карамаринов по повод нейната 70 годишнина. Това стана по време на време на представяне на книгата на проф. Жалов "Покоряване на върховете", което се състоя в Музея на спорта.

"Много съм щастлива, че съм жива и здрава на тези години. Живея с хубавите спомени, които леката атлетика ми даде. Най-често се връщам към Олимпийските игри в Монреал", каза Христова, която все още държи националния рекорд в дисциплината с 21.89 метра.

Именно на игрите в Канада през 1976 година тя достига до златния медал в тласкането на гюле. На Олимпиадата в Мюнхен 1972 година атлетката печели бронзов медал. Освен от БФЛА, легендарната атлетка получи плакети още от АК "Левски" и СА на МВР. Президентът на БФЛА Добромир Карамаринов награди и още четирима атлети ветерани за исторически принос в българската атлетика.

Водещи

Най-четени