Предложиха професор езиковед за спортен министър 27.05 | 17:21

Мариана Георгиева-Бенчева на пръв поглед няма нищо общо със спорта

От Даниел Любомиров

Крайно любопитно предложение за нов министър на младежта, физическото възпитание и спорта предложи Пламен Орешарски за новия кабинет.

По време на Националния съвет на БСП в централата на улица "Позитано" Орешарски предложи професор Мариана Георгиева-Бенчева за спортен министър.

Тя беше втора в листите на ДПС за кандидат-депутати от Ловеч на извънредните избори и по неофициална информация е била предложена именно от тази партия.

Мариана Георгиева-Бенчева на пръв поглед няма нищо общо със спорта - тя е професор по синтаксис в Института по български език към БАН.

Чете лекции по езикова култура, език и стил в медиите и политическа лингвистика в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Тя има изследвания по проблемите на предикативността на сложното изречение и предикацията като феномен на познанието на Аз-а.

Била е директор на дирекция "Студенти и специализанти" в образователното министерство по времето на НДСВ и тройната коалиция.

Никъде в биографията ѝ не се споменава някаква връзка със спорта, като неформално тя може да бъде наречена неспортен човек.

Официално стана ясно също така, че самото министерство вече ще бъде и на младежта, освен на физическото възпитание и спорта.

В сряда предложенията за съставяне на кабинет "Орешарски" ще бъдат гласувани в Народното събрание.

Припомняме, че служебният министър на физическото възпитание и спорта Петър Стойчев успя да си навлече гнева на доста от федерациите за краткото време - 2 месеца, които прекара на поста.

Най-големи скандали и престрелки по оста федерации–министерство предизвикаха неяснотите около Закона за провеждане на обществени поръчки, който според председателите на повечето федерации е в техен ущърб и убива спорта.

Сега обаче не е ясно какъв ще бъде отзвукът на спорта за предложението проф. Георгиева-Бенчева да стане министър, тъй като е очевидно, че тя няма опит и досег с тази сфера.

Припомняме също, че за отговорния пост в новия кабинет бяха спрягани далеч по-известни и познати на спорта имена като Весела Лечева и Георги Мърков.

Водещи

Най-четени