Приеха Майк Тайсън и Силвестър Сталоун в Залата на славата 13.06 | 14:06

Бившият шампион в тежка категория не успя да сдържи сълзите си, когато заговори за един от най-близките си хора Къс Д'Амато

От iNews.bg

Залата на славата на международния бокс се сдоби с нови членове, а двама от тях бяха особено забележителни - бившият световен шампион в тежка категория Майк Тайсън и холивудската суперзвезда Силвестър Сталоун.

Железния Майк, някога наричан "най-лошият човек на планетата", съумя да достигне до най-голямата чест за всеки един боксьор на планетата, въпреки многото противоречия, скандали и нелицеприятни моменти, които съпътстваха неговата кариера и житейски път през годините. Въпреки често давания лош пример, престоя в затвора и миналото, обвързано с наркотици и покварен начин на живот, Тайсън получи признание за неподлежащите му на съмнение боксови умения, превърнали го в истинско страшилище на ринга и кумир за милиони.

Макар и никога да не се е занимавал професионално с бокс, Силвестър Сталоун също се нареди рамо до рамо с легенди и бивши шампиони, получавайки място в Залата на славата. Повод за това е фантастичната му филмова поредица "Роки", която изигра сериозна роля за популяризирането на бокса в световен мащаб.

Някога безстрашен, безкомпримисен и жесток спрямо опонентите си между въжетата, Майк Тайсън не успя да сдържи сълзите си, говорейки за един от най-важните хора в живота си - Къс Д'Амато. Човекът, който като същински ангел-хранител напътства младия боксьор в трудните за него моменти след смъртта на майка му. Тайсън е с единия крак на улицата и под угрозата да се превърне в престъпник, но влиянието на Д'Амато и усилените тренировки в залата му дават различен житейски път. Д'Амато умира през 1985, а само година по-късно Тайсън нокаутира Тревър Бербик и се превръща в най-младият световен шампион в тежка категория в историята.

"Всичко това започна в момента, когато срещнах Къс и Боби Стюърт (социален работник, който запознава Тайсън с Д'Амато, б.а.). Тогава посещавах поправително училище, защото имах навика да ограбвам хора", заяви емоционалният Тайсън, който така и не съумя да довърши речта си.

Силвестър Сталоун също взе думата пред насъбралата се тълпа в Канастота, Ню Йорк. Слай призна, че никога не е притежавал нужните за професионален боксьор умения, но в крайна сметка това не му попречи да се превърне в символ на този спорт, макар и чрез легендарния филмов образ на Роки Балбоа.

"Никога не съм претендирал, че съм боксьор. Не притежавам нужните умения за това", каза Сталоун, обграден от професионални атлети и световни шампиони.

"Мисля обаче, че умея да разбирам това, което се случва извън ринга. Понякога там е дори по-трудно, отколкото да си между въжетата. Смятам, че съумях да пренеса това на лента. Може би понякога нещата, които пиша звучат сантиментално, но наистина вярвам, че нещата не опират до това колко силно можеш да удряш. По-важното е колко силно можеш да бъдеш ударен, но да продължиш да се движиш напред. Това истински прави разликата в живота ти", добави Слай.

В Залата на славата на международния бокс бе приет още легендарният мексикански шампион Хулио Сезар Чавес, както и един от големите представители на руската школа - Костя Тзю. Големият рефер Джо Кортес също получи признание за кариерата си.

Водещи

Най-четени