Приеха завършения строеж на "Спортпалас" - Варна 19.06 | 14:11

След двегодишни строителни работи обектът е завършен и отговаря на световните стандарти

От Мариян Найденов

Националната спортна база "Спортпалас" - Варна беше предадена днес от изпълнителя на строителните дейности "Главболгарстрой" на възложителя Национална спортна база - ЕАД. След двегодишни строителни работи обектът е завършен и отговаря на световните стандарти.

Министър-председателят Бойко Борисов прие символичния ключ на "Спортпалас" от Симеон Пешов - президент на "Главболгарстрой". На официалната церемония присъстваха министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, Данчо Симеонов - областен управител на Варна, народни представители от ГЕРБ, Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил, Ваня Колева - началник на политическия кабинет на министъра, изпълнителният директор на НСБ Петър Божилов, Велина Бъчварова - председател на борда на директорите на НСБ, Георги Георгиев - управител на "Спортпалас", изявени спортисти, треньори, както и ръководството на спортно училище "Г. Бенковски" - Врана.

"Дори и най-големият критик не може да не хареса това, което виждате, че сме направили тук в "Спортпалас". Всеки треньор би се радвал да доведе състезателите си да тренират и да релаксират тук. Още от 1 август имаме заявки за подготовка на чуждестранни спортисти. Така че, чрез базата ще печелим и пари, които ще отиват директно за развитието на нашия спорт и високото спортно майсторство," каза при получаването на символичния ключ премиерът Бойко Борисов.

"Тук можем да предложим на Европа и света възможности за подготовка по различни видове спорт. Създадени са условия за провеждане на състезания от висок ранг. Това е резултат от политиката на МФВС за провеждане и прилагане на комплексни мерки за развитието на спортната инфраструктура, каза министър Свилен Нейков при предаването на обекта от строителя.

"Реконструкцията и модернизацията на "Спортпалас" са извършени и съобразени с изискванията за достъпна среда - наличност на вертикални и хоризонтални връзки за хора в неравностойно положение, специални рампи, платформи за достъпност и асансьори. Девет от стаите на първия етаж са адаптирани за хора с увреждания. Целта ни е чрез спорт да ги интегрираме в обществото", добави спортният министър.

Ремонтът на "Спортпалас" започна още при предишното правителство, но редица спортни съоръжения не отговаряха на световните стандарти. Така например атлетическата писта бе 333 м, плувният басейн и футболното игрище бяха по-малки от изискванията. Тенис кортовете също не отговаряха на стандартите.

В момента спортните съоръжения в рамките на обекта са изпълнени в съответствие със световните стандарти и с изискванията на международните спортни федерации. Спазени са нормите за изграждане на спортни сгради и съоръжения и осигуряване на модерен тренировъчен и състезателен процес.

Размерите и оборудването на напълно обновения и реконструиран покрит плувен басейн вече отговарят на изискванията на ФИНА. Въведени са съвременни мерки за енергийна ефективност посредством внедряването на 40 броя слънчеви колектори за затопляне на водата в басейна. Направени са трибуни за зрители с 231 седящи места. В североизточната част на спортния комплекс е изграден открит басейн на две нива, следващи денивелацията на терена с гледка към морето.

От изцяло амортизирани, откритите спортни площадки са превърнати в съвременни съоръжения за спорт. Реконструкцията и модернизацията на футболното игрище и лекоатлетическата писта са извършени според изискванията на ФИФА, УЕФА и ИААФ. Пистата вече е с дължина 400 м на вътрешния коридор.

В рамките на комплекса е реализирана специална кросова пътека с тартаново покритие с ширина 1,5 м и дължина 737 метра. Изграден е тенис корт с настилка, която отговаря на световните изисквания. Изцяло обновени са и старите тенис кортове. Напълно реконструирани са хотелът и ресторанта. Комплексът разполага с конферентна зала с 90 места.

Водещи

Най-четени