Приземиха Русия и Полша на Световната купа, Италия набира скорост 24.11 | 14:37

Бразилия детронира руснаците от първото място, Иран продължи да изненадва фаворитите

От iNews.bg

Световният първенец Бразилия свали на земята тима на Русия и му нанесе първа загуба в турнира за Световната купа след безупречните първи три мача на Сборная.

Очакваният зрелищен сблъсък между водещите две сили в световния волейбол така и не се състоя. Бразилия пое контрола в мача и отказа руснаците за по-малко от час и половина на полето и категоричния резултат 3:0 (25:16, 25:19, 25:22). Решаващ фактор за несполучливата игра на възпитаниците на Владимир Алекно бе големия брой непредизвикани грешки - 29 за сметка на 14-те на победителите "селесао".

Трите гейма на двубоя се развиха аналогично, като интригата в тях бе запазена до 11-12-тата точка, след които обаче единственият отбор на полето бе този на Бразилия. Чудесни изяви на блокада и дълги безответни серии повдигнаха самочувствието на "селесао" и направиха отбора непоколебим в изявите му. За сметка на това руснаците бяха видимо разколебани и не успяха да намерят лек срещу мощното нападение на победителите.

Мурильо Ендреш поведе тима си към успеха със своите 12 точки, подкрепян от капитана Жиба с 10 и Леанро Висото с 9. Лидер за руснаците днес бе Сергей Тетюхин, който се радваше на добър ден на сервис и наниза 4 аса и общо 14 точки в двубоя. Максим Михайлов, който бе безкомпромисен в изявите си до момента, не успя да блесне срещу "златистите" и остана с 10 точки.

Междувременно тимът на Иран хвърли втора бомба в турнира. След победата над Сърбия, непретенциозният тим изненада Полша и нанесе първа загуба на отбора в Япония. Дружина Полска подцени съперника си и плати със скъпи две точки за това след загубата с 2:3 (25:23, 26:28, 25:8, 24:26, 11:15) от иранци.

Европейският шампион Сърбия бе подложен на сериозен тест в четвъртия ден на турнира за Световната купа, но надви домакина Япония и записа дългоочавания първи успех в надпреварата.

Двата тима се изправиха един срещу друг след три поредни загуби в първия етап на турнира, а след изиграването на първите два гейма, плавите предвкусваха мечтания успех. Това обаче им изигра лоша шега и моментното отпускане на тима върна азиатците в мача. Подкрепяни от вярната си публика, "самураите" доведоха срещата до тайбрек, който обаче не успяха да спечелят и в крайна сметка склониха глави пред европейския първенец с 2:3 (21:25, 22:25, 25:18, 25:22, 12:15).

В другия мач от късната сесия за деня, вицешампионът на Стария континент Италия записа трети пореден успех в турнира. "Адзурите", които загубиха дебютния си мач в Япония срещу големия фаворит Русия, не срещнаха сериозни трудности да се справят със съпротивата на Китай и победиха другия азиатски тим с 3:0 (25:10, 25:18, 25:14).

Успехът приближи "адзурите" на опасно разстояние от Топ 3 на надпреварата. В челото Бразилия и Полша имат по 10 точки, Русия е с 9, а Италия и Аржентина делят 4-5 място с пункт по-малко. Със седем е изненадата на турнира Иран, който записа победи над Сърбия и Полша.

Водещи

Най-четени