Проектът "футболна телевизия" на А група е несериозен, смята Михов 28.09 | 13:18

Бившият президент на БФС и Професионалната футболна лига заяви, че претенциите на българските клубове по отношение на парите за продукта им са нереални

От Даниел Любомиров

Бившият президент на БФС и Професионалната футболна лига Валентин Михов гостува в предаването "Гореща точка" по ТВ7 и говори надълго и нашироко както за "черното тото", така и за телевизионните права на А група.

Според Михов "черно тото" в България отдавна има и е крайно време да има ефективно прилагане на закона, който у нас е най-развит в борбата с манипулиране на футболни двубои.

По въпроса с ТВ правата пък той заяви, че нереални са претенциите на клубовете по отношение на парите за продукта им. Несериозно е да се говори за тяхна собствена футболна телевизия, както и за печалба от самостоятелна продажба на права.

Миляна Велева от спортната редакция на ТВ7 също се включи в дискусията и изяви позицията на телевизията, че клубовете губят страшно много от липсата на директно излъчване.

"Когато говорим за ТВ права, трябва да има точна мяра къде сме и какво правим. Трябва да се сравняваме с Европа по всички показатели, а ние искаме да вземем пример само по отношение на парите", коментира Валентин Михов на въпрос от ТВ7 "защо зациклиха преговорите между клубове и телевизии".

"Миналата година се сравнявахме с Румъния. Имах среща с премиера по въпроса за защита на ТВ правата, защото в България няма никаква защита. Трябва да се действа в Народното събрание да се промени закона. Всеки краде в България, защото инвестициите на една телевизия за излъчване на продукт после лесно се краде.

Забележете, че в България някой си снимал мача от стадиона и после го качва в интернет - това не било наказуемо. Не знам някой в Европа да си е позволил подобно нещо и да не е бил преследван от закона.

Няма нито един осъден за кражба в интернет - миналата година продуктът А група беше оценен на 6 милиона, които отиват директно за клубовете. От тези 6 милиона с ДДС клубовете досега са получили 4 милиона 863 хиляди лева. ТВ7 перфектно си изпълни задълженията към моята фирма, както и Булсатком (ТВ+ излъчваше срещите от турнира за Купата на България).

Когато Нова телевизия излъга целия български футбол с излъчването на английски футбол без законно изисквания прозорец без международни мачове, се получи компромис от двете страни - да не се взима Висшата лига на феновете, но и Нова трябваше да участва в този компромис.

Държавата даде 1 милион и 800 хиляди на БНТ за излъчване на мачове от България по телевизията - но само 40% на клубовете са изплатени от телевизията. Имаме перфектен договор с БНТ за изплащането на дължимото към отборите и 95% от дължимото те ще си го получат, така че ще трябва да млъкнат вече за пари от миналия сезон. 5% няма да бъдат платени заради глоби на клубовете от нарушения и неизпълняване на задължения покрай ТВ излъчването.

Нямаме реална престава за това къде се намираме - аз не мисля, че телевизията на клубовете ще им донесе очакваните постъпления. Клубовете и техните представители нямат никаква представа от ситуацията с ТВ излъчванията, така че сега ще се опарят от собствените си празни приказки", каза още Михов.

"Аз съм говорил със СЕМ по въпроса дали българския футбол е значимо събитие в държавата. БГ футболът се оказа, че не е значимо събитие, с изключение на финала за Купата на България. Значи собствениците на клубове, според СЕМ, не могат по никакъв начин да защитят продукта си. Затова ни трябва промяна в закона, защото не можем по този начин да продължим", каза Михов.

Все още първенството е "на тъмно", ще направим последен опит да говорим с клубовете в паузата през октомври за изиграването на мачовете на националния отбор. Докато не променим закона обаче не може да се очаква някой изведнъж да започне да излъчва първенството на полусезона, например. Защото тогава ще последват големи неустойки към Българския футболен съюз", завърши Михов.

Водещи

Най-четени