Първите българи на Рали Дакар с добро представяне при откриването 03.01 | 10:07

Карлос Сайнц започна защитата на титлата с победа в първия етап

От Николай Драганов

Миналогодишният победител в Рали Дакар Карлос Сайнц спечели първия етап през тази година след като премина разстоянието от 222 километра за 2 часа, 18 минути и 32 секунди.

Фолксвагенът на защитаващия титлата си Сайнц бе по-бърз с 1.31 минути от втория Стефан Петерхансел (Франция) с БМВ. Трети се класира Насър Ал-Атиях от Катар на разстояние 2.16 минути от победителя. Арабинът също кара с Фолксваген Туарег. Четвърти се нареди американецът Марк Милър (Фолксваген), следван от Жиниел де Вилиер (Фолксваген).

Първите българи на Рали Дакар Петър Ценков и Тодор Христов останаха съответно 20-ти и 23-ти при АТВ-та, като участие взеха общо 33-ма състезатели.

Ценков остана на 26.23 минути от водача при АТВ-та Йозеф Махачек (Чехия) с Ямаха, докато Тодор Христов е 23-ти с 37.59 минути изоставане. Христов е имал проблеми с горивната помпа и затова е загубил време още на старта на надпреварата.

При моторите първият етап бе за Рубен Фария (Португалия) с КТМ. Фабия изпревари с 29 секунди носителя на титлата Сирил Депре (Франция) също с КТМ. На 1.15 минути остана Марк Кома, който е победител от надпреварата през 2009 година.

Маршрутът от 14 етапа и тази година ще бъде разположен на територията на Аржентина и Чили, като финалът е насрочен за 15-и този месец отново в Буенос Айрес. В състезанието участват 146 автомобилни екипажа, 183-а мотоциклетисти, 68 товарни камиона и 33 машини от типа АТВ.

Първият етап от Виктория до Кордоба пък бе предшестван от церемониално каране от столицата Буенос Айрес до Виктория. Днес състезанието продължава в отсечката между Кордоба и Сан Мигел.

Водещи

Най-четени