Първото голямо дерби в Англия не излъчи победител 26.08 | 23:53

Манчестър Юнайтед и Челси не си вкараха на "Олд Трафорд"

От Константин Симидчийски

Първата битка на Дейвид Мойс и Жозе Моуриньо през този сезон завърши без победител, след като днес Манчестър Юнайтед и Челси не успяха да си отбележат гол в голямото дерби на втория кръг на Премиършип.

Сблъсъкът на "Олд Трафорд" завърши при равенство 0:0, което и остави Челси на лидерската позиция в класирането. "Сините" разполагат с актив от 7 точки, но и с уговорката, че имат мач повече от останалите. За Манчестър Юнайтед това бе първо домакинство и първо равенство през кампанията, а "дяволите" имат 4 точки след първите си два мача до момента.

Като цяло двубоят в Манчестър предложи много битка и единоборства, но и малко чисти шансове за попадение.

Мениджърът на домакините Дейвид Мойс заложи на Уейн Рууни сред титулярите на Юнайтед, въпреки, че именно Челси продължава да прави опити да подпише с нападателя. Робин ван Перси отново оглави атаката на "дяволите", а Том Клевърли и Майкъл Карик действаха в средата на терена. Дани Уелбек и Луис Антонио Валенсия взеха места на двата фланга. Капитанът Неманя Видич и Рио Фърдинанд оформиха познатото си партньорство в отбрана.

Наставникът на гостите Жозе Моуриньо изненадващо заложи на схема без изявен нападател, като Фернандо Торес и Ромелу Лукаку останаха на пейката. Вместо тях сред титулярите попадна германецът Андре Шюрле, докато Еден Азар, Оскар и Кевин Де Брюин също тормозеха защитата на Юнайтед. Франк Лампард и Рамиреш стартираха в средната линия, а Гари Кейхил и Джон Тери като двойка централни защитници. Испанският национал Хуан Мата остана извън титулярите.

1022080Сблъсъкът на "Олд Трафорд" стартира предпазливо, като и двата тима предпочитаха да не рискуват в атаките си.

В 21' Оскар се опита да обстрелва вратата на Давид де Хеа, но бразилецът не бе точен. Малко след това Робин ван Перси засече с глава центриране на Евра, но и от това не излезе нищо. В 38' пред Манчестър Юнайтед се откри най-добрата възможност от началото на мача, която обаче бе пропиляна. Том Клевърли засече ниско центриране на Фил Джоунс, но младият халф не успя да намери очертанията.

Малко преди почивката Уейн Рууни се опита да намери с пета Робин ван Перси на чиста позиция, но съвсем малко раздели английския национал от целта.

След почивката на "Олд Трафорд" сякаш стана малко по-интересно, макар и да не бяха много шансовете за откриване на резултата

В 57' домакините отново се разминаха с първи гол, като този път Дани Уелбек не успя да отбележи. Чернокожият нападател получи добър пас от Уейн Рууни и опита техничен изстрел, който обаче излезе в аут.

1022082В 60' Жозе Моуриньо промени формацията си, като Специалния най-сетне вкара в игра изявен нападател. Играта напусна белгиецът Кевин Де Брюин, който бе заменен от Фернандо Торес. Малко след това първа смяна извърши и Дейвид Мойс, който пусна Ашли Йънг на мястото на Антонио Валенсия.

Двадесет минути преди края се стигна до дискусионна ситуация, в която гостите от Челси претендираха за дузпа. Ашли Коул и Фил Джоунс се сблъскаха в наказателното поле на "дяволите", но сигнал от страна на рефера не последва. Почти веднага след това се стигна и до шанс в полза на Манчестър Юнайтед. Ашли Йънг центрира опасно на два пъти в пеналтерията на Челси, но Петър Чех демонстрира рутина и елиминира опасността.

Минути по-късно Уейн Рууни бе близо до първи свой гол за сезона, но Петър Чех се разтегна и лиши национала от откриване на резултата.

Постепенно двубоят навлезе в заключителните си минути, но двата тима така и не успяха да излъчат победител. В 88' домакините от Юнайтед претендираха за дузпа, след като Оби Микел парира удар на Ван Перси, но и този път бялата точка не бе посочена. В добавеното време Уейн Рууни се опита да отбележи с ножичен удар, но националът не успя да нацели топката.

Водещи

Най-четени