Ракетата на 1 фрейм от полуфинал на Световното първенство 01.05 | 15:52

Рони О'Съливан заплаши да нанесе позорно поражение на Стюарт Бингам, който все пак успя да вкара сблъсъка в трета сесия

От Даниел Любомиров

Рони О'Съливан изигра великолепна сесия вчера следобед и си осигури повече от комфортен аванс от 7:1 срещу Стюарт Бингам, а днес заплаши да му нанесе най-срамното поражение в кариерата и да предложи на театър "Крусибъл" най-изразителната победа на четвъртфинал на Световно първенство в историята.

Шампионът от Висшата лига обаче успя да си спести позорна загуба с 1:13 от възродения О'Съливан и все пак вкара сблъсъка в трета сесия довечера.

Двамата майстори на щеката ще излязат на масата отново от 21:00 часа, а Ракетата ще се стреми да спечели поне един фрейм, за да си узакони мястото на полуфиналите, след като води с 12:4 към момента.

Вчера 4-кратният световен шампион изнесе снукър лекция на противника си и бе толкова изящен в отиграванията си, че нямаше никакво значение срещу кого се е изправил.

Бингам бе държан толкова дълго далеч от масата, че не можа да се възползва от единствения си сериозен шанс да внесе интрига в сблъсъка. При 0:3 той пропиля аванс от 40 точки, за да поднесе на тепсия и 4-ия фрейм на сметката на Ракетата.

Днес О'Съливан започна по същия перфектен начин и заплаши да откаже съвсем опонента си, който отново не можа да спечели партия, поднесена му на тепсия. При 1:9 Бингам имаше два шанса да излезе на масата и просто да вземе фрейма, но направи две непредизвикани грешки и Рони нямаше как да не се възползва.

В този момент близо хилядата зрители в театър "Крусибъл" като че ли разбраха защо никой досега не успя да постави Ракетата под напрежение - освен, че той играе брилянтно, опонентите му не можеха да спечелят дори нарисувани фреймове.

При 10:1 в своя полза О'Съливан направи може би най-впечатляващия удар в турнира до момента по пътя си към печелившо разчистване на масата с брейк от 30 точки. Той реализира от невъзможен ъгъл предпоследната червена и накара Бингам просто да се усмихне невярващо.

ВИДЕО от класното изпълнение на Ракетата, което маркира извънземната му игра в "Крусибъл", можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.

СНИМКИ от сблъсъка О'Съливан - Бингам можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.

Последва типичен сенчъри брейк в стил Рони О'Съливан - 104 точки на толкова високи обороти, че зрителите почти го пропуснаха, защото по същото време четвъртфиналът на другата маса приключваше.

Бари Хоукинс елиминира Динг Жунуи след 13:7 и страхотна игра в последния фрейм, както и в целия сблъсък, което го изведе за първи път в кариерата му на полуфинал на Световно първенство.

При 12:1 в полза на О'Съливан неговият съперник най-накрая се раздвижи подобаващо и направи най-високия си брейк в мача - от 70 точки, с които намали изоставането си на 10 фрейма.

Никой не очакваше Ракетата да позволи на мача да влезе във вечерна сесия, защото по принцип за един играч винаги е по-добре да получи почивка и спокойно прекарване на вечерта.

Рони явно нямаше какво да прави точно днес, защото пропиля един от малкото в кариерата си фрейм-бол-ове по черна топка. Така Бингам намали на 12:3, а в следващата партия слаб кенън-шот на О'Съливан позволи на шампиона от Висшата лига да скъси още дистанцията - 12:4.

Така вечерната сесия от 21:00 часа не бива да се пропуска, защото само фрейм дели Ракетата от изумително завръщане на полуфиналите в "Крусибъл".

По същото време довечера Рики Уолдън вероятно ще обере овациите на зрителите, защото от 16:30 часа днес има възможност да си осигури достатъчно солиден аванс срещу Майкъл Уайт, който да превърне вечерната сесия във формалност.

Не пропускайте шоуто от Шефилд по Евроспорт или онлайн по ВВС от 16:30 часа кулминацията на дербито от четвъртфиналите - Шон Мърфи срещу Джъд Тръмп, които излизат на маса номер 1 в "Крусибъл" при резултат 8:8.

Ако сте истински снукър фен и желаете да получавате компетентна информация за света на любимата игра, харесайте страницата във Фейсбук Snooker PTC Bulgaria!

Само в нашия специализиран сайт Snooker.Sporta.bg можете да се запознаете с българските майстори на щеката и да получите актуални новини за предстоящия турнир от сериите РТС в София.

Най-четени