Ракетата среща Тръмп в мечтан полуфинал на Световното 01.05 | 21:44

Асото елиминира Мърфи след 13:12 и великолепен спектакъл, Рони очаквано довърши Бингам

От Даниел Любомиров

Рони О'Съливан се нуждаеше само от около четвърт час, за да си узакони място на полуфиналите на Световното първенство по снукър.

Ракетата изигра великолепна сесия вчера следобед и си осигури повече от комфортен аванс от 7:1 срещу Стюарт Бингам, а днес заплаши да му нанесе най-срамното поражение в кариерата и да предложи на театър "Крусибъл" най-изразителната победа на четвъртфинал на Световно първенство в историята.

Шампионът от Висшата лига обаче успя да си спести позорна загуба с 1:13 от възродения О'Съливан и все пак вкара сблъсъка в трета сесия.

Вчера 4-кратният световен шампион изнесе снукър лекция на противника си и бе толкова изящен в отиграванията си, че нямаше никакво значение срещу кого се е изправил.

Бингам бе държан толкова дълго далеч от масата, че не можа да се възползва от единствения си сериозен шанс да внесе интрига в сблъсъка. При 0:3 той пропиля аванс от 40 точки, за да поднесе на тепсия и 4-ия фрейм на сметката на Ракетата.

Днес О'Съливан започна по същия перфектен начин и заплаши да откаже съвсем опонента си, който отново не можа да спечели партия, поднесена му на тепсия. При 1:9 Бингам имаше два шанса да излезе на масата и просто да вземе фрейма, но направи две непредизвикани грешки и Рони нямаше как да не се възползва.

В този момент близо хилядата зрители в театър "Крусибъл" като че ли разбраха защо никой досега не успя да постави Ракетата под напрежение - освен, че той играе брилянтно, опонентите му не можеха да спечелят дори нарисувани фреймове.

При 12:1 в полза на О'Съливан неговият съперник най-накрая се раздвижи подобаващо и направи най-високия си брейк в мача - от 70 точки, с които намали изоставането си на 10 фрейма.

Никой не очакваше Ракетата да позволи на мача да влезе във вечерна сесия, защото по принцип за един играч винаги е по-добре да получи почивка и спокойно прекарване на вечерта. В крайна сметка след около 15-минути на масата и неособено качествена игра логичното се случи - Рони спечели 13-ия си фрейм и продължи напред в турнира.

Там той ще се изправи срещу най-сериозното си изпитание в Шефилд - Джъд Тръмп, защото в 11-те мача помежду им младокът има предимство от 6:5 победи.

Асото подчини Ракетата и в двата им мача в най-важните ранкинг турнири - през 2011-та в Шампионата на Обединеното кралство след 6:5 и в Мастърс през 2012-та след 6:2.

Именно тогава двамата се изправиха един срещу друг за последно, а сега ще имат възможност да украсят съперничеството си в мач с най-висок залог до момента - полуфинал на Световното първенство.

Атмосферата в театър "Крусибъл" винаги е неповторима и близо хилядата зрители аплодираха щедро всяко едно брилянтно отиграване и брейк на Джъд Тръмп и Шон Мърфи, които за първи път наградиха феновете с равенство 12:12 на Световното първенство по снукър.

Когато завесата се вдигна за първия решителен 25-ти фрейм в турнира изобщо всички предвкусваха подобаващата кулминация на едно от най-забележителните зрелища, на които "Крусибъл" е ставал арена в богатата си история.

По време на продължилия над един час фрейм обаче зрителите можеха да чуват мислите на играчите, защото напрежението бе толкова голямо, че тишината в залата бе пълна.

25-ият фрейм предложи всичко, което едно истинско дерби може да остави като следа - брилятни сейфти удари, продължително тактическо надлъгване, страхотно поставени снукъри, великолепно реализирани топки и невиждана досега (а и може би през сезона) драма.

В крайна сметка Джъд Тръмп се възползва от един от многото си полу-шансове да затвори мача с 13:12 в своя полза и да елиминира достойния си противник - световен шампион от 2005-та година.

При толкова много важни събития в решителния фрейм изглежда трудно да се определи повратния момент, който наклони окончателно везните в полза на Тръмп. Всичко на практика свърши с пропуск на Мърфи по последната зелена, при който той я остави за опонента си.

Преди това Асото постави последния от поредица брилянтни снукъри на Мърфи, като този път вълшебната пръчка на Шон не му позволи да избяга, без да остави мач-бол по жълтата топка, реализиран в последствие от Тръмп.

Преди знаменития 25-ти фрейм, за който дълго ще се говори не само до края на Световното първенство, двамата майстори на щеката демонстрираха висша класа по отношение на дълги точкови серии.

За да бъде интригата пълна, никой в почти нито един момент не спечели която и да е партия само с една визита на масата.

Все пак Шон Мърфи направи забележителен сенчъри брейк от 128, докато вчера Тръмп бе направил 118 по пътя си към изключително важния мини-обрат от 3:8 до 8:8 преди началото на днешната сесия.

Тръмп се представи ужасно в първата част на сблъсъка, когато отстъпваше с 2:6, но вчера излезе достатъчно вдхъновен, за да вкара четвъртфиналния двубой в аналите на снукър съперничествата като един от най-атрактивните и напрегнати мачове в "Крусибъл".

Статистиката подсказва, че единственото сериозно предимство на Тръмп са били дългите удари, като Асото беше брилянтен при изпълнението им дори под огромно напрежение.

Тръмп реализира общо 369 топки, които му донесоха 1291 точки в дербито, а Мърфи прати в джобовете 346, за да приключи с актив от 1245.

Ако сте истински снукър фен и желаете да получавате компетентна информация за света на любимата игра, харесайте страницата във Фейсбук Snooker PTC Bulgaria!

Само в нашия специализиран сайт Snooker.Sporta.bg можете да се запознаете с българските майстори на щеката и да получите актуални новини за предстоящия турнир от сериите РТС в София.

Водещи

Най-четени