Рали България ще изненада със суперспециален етап в Самоков 02.07 | 15:40

Предвид тежкото финансово положение федерацията е освободила българските пилоти от входна такса и ще им предостави по 500 лева на екипаж

От Краси Киров

26 екипажа са подали заявки за участие в 44-тото издание на рали България, кръг от Европейската купа и втори кръг от шампионата на България.

За сезон 2013 най-голямото автомобилно състезание е единствената надпревара с коефициент 20 в Европейската купа-Изток.

Надпреварата е с нов формат, като вместо в Боровец ще има суперспециален етап по улиците на Самоков. Общата дължина на трасето е 583.73 километра, а в организацията участват над 650 души.

От БФАвтомобилен спорт се надяват един ден рали България да стане кръг от световния шампионат. Единствената пречка за това са финансовите средства. За кръг от световния шампионат са необходими над 1 милиона евро.

Стартът и финалът на ралито ще се проведе пред сградата на община Самоков. Сервизният парк е пред "Арена Самоков". Кметът на Самоков Владимир Георгиев заяви, че общината заделя над 1 милиона лева за спорт на годината.

"За нас е чест и предизвикателство, защото тази година ще има етап в града. Ние ще сме готови за състезанието", заяви Георгиев.

С номер 1 ще стартира националният шампион за 2012 Димитър Илиев (навигатор Янаки Янакиев, Skoda Fabia S2000), който е и двукратен победител в рали България. Илиев води и в националния рали шампионат за 2013-а, след като стартира сезона с победа в рали "Хеброс".

"Рали България за мен е било винаги голяма цел, откакто се състезавам. Имам две победи и отново искам да спечеля", каза Илиев на пресконференция днес.

Номер 2 е заявен Крум Дончев (навигатор Петър Йорданов, Peugeot 207 S2000), който заедно с Илия Чубриков попълва краткия списък на българските пилоти, печелили най-голямото състезание.

За старта в Самоков ще пристигнат водачът в класирането в Европейската рали купа Александър Салюк (Украйна, навигатор Йевхен Червоненко, Skoda Fabia S2000) и италианецът Лука Бети (навигатор Франческо Пезоу, Ford Fiesta S2000).

Предвид тежкото финансово положение БФАвтомобилен спорт е освободила българските пилоти от входна такса, а освен това предоставя по 500 лева на екипаж.

Рали България започва на 5 юли (петък) с официален старт на централния площад в Самоков в 18:00 часа, а първата отсечка е по улиците на града и стартира в 20:10 часа.

Водещи