Рафа Надал се обяви срещу високите данъци в Обединеното кралство 14.10 | 08:35

Световният номер две проплака от високите такси в навечерието на заключителния турнир на ATP в Лондон

От Михаела Ганчева

Финалният турнир на ATP, който ще се проведе през ноември в Лондон, може и да се лиши от някои от големите звезди та световния тенис заради високите данъци, които играчите трябва да плащат там върху печалбите си, предупреди испанецът Рафаел Надал.

Той призова да бъдат направени поправки в данъчното законодателство, тъй като близо половината от печалбата от участия, наградни фондове и други приходи на най-добрите спортисти, които гастролират, остават във Великобритания като данъци.

"Наистина ми е трудно да разбера какво искат в Обединеното кралство с тези високи данъци. В Британия има доста позитивни неща, но както се вижда, и доста негативни. И едно от тях е нереалното данъчно облагане. За мен турнирът в Лондон е фантастичен, чудесна публика, винаги пълен стадион и голям интерес. Но Лондон, какъвто и да е, не е единственият голям и интересен град в света, заяви Надал, цитиран от БТА.

Със сигурност обаче той няма да участва повече в турнира в Куинс, който предхожда Уимбълдън. Причината е именно тази. Надал вече е намерил свое решение на проблема. Точно преди турнира от Големия шлем Уимбълдън той ще участва в състезание в германския град Хале.

Междуременно колегата на испанската ракета номер едно Анди Родик използва една от пресконференциите на Мастърс-а в Шанхай да засегне темата за печалбите на тенисистите, сравнени с надниците на колегите им в другите водещи спортове.

"Ако ще говорим без задръжки, тенисистите получават 13% от общите приходи на US Open, например. Вижте какво се случва с играчите от НБА, които цяло лято не отстъпиха исканията си за 57% за сметка на настоящите 50%. Разликата е наистина колосална", коментира американецът. "Не ме разбирайте погрешно, ние сме щастливци да получаваме и сегашните суми. В крайна сметка обаче хората идват да гледат тенис заради нас", добави Родик, който цитира и друга статистика, в която играчите на голф турнир печелят в пъти повече от тенис колегите си за цялата си кариера.

Водещи

Най-четени