Рафаел Надал е първият финалист на "Ролан Гарос" 03.06 | 18:52

Испанският тенисист се справи със съпротивата на Анди Мъри и го победи с 3:0 сета

От Краси Киров

Световният номер 1 в тениса Рафаел Надал победи с 3:0 сета (6-4, 7-5, 6-4) Анди Мъри (Шотландия) в много интересен полуфинал от "Ролан Гарос", продължил 3 часа и 17 минути. По този начин испанският тенисист стана първия финалист в турнира от Големия шлем. Другият финалист ще бъде определен между Новак Джокович и Роджър Федерер. Рафа Надал е печелил пет пъти трофея на "Ролан Гарос" и ще изиграе своя шести финал в турнира. По този начин Надал си направи страхотен подарък за рождения ден. Испанецът навършва днес 25 години.

Надал и Мъри предложиха много интересен двубой, като в началото преобладаваха грешките, но постепенно Рафа Надал наложи своя стил, а Мъра не успя да се отскубне от капана на грешките, в най-важните моменти.

При 1:1 в първия сет и сервиз на Мъри, Надал поведе с 40:30 и успя да пробие съперника си за 2:1. Анди Мъри имаше възможност да върне пробива още в следващия гейм след, но след дълга и изтощителна игра Надал успя да поведе с 3:1. Изглежда изтощителния гейм измори Мъри психически и той позвили да бъде пробит и в следващият гейм за 1:4.

Двамата тенисисти си размениха по един гейм за 5:2. С осмия гейм Надал отново показа колеблива игра и позволи на Мъри да го пробие. След това шотландецът взе своят гейм и резултата стана 4:5. Надал сервира за победа в сета, но двамата тенисисти отново предложиха дълги разигравания и след няколко предимства Мъри имаше шанс да направи пореден пробив, но испанския тенисист накрая показа добрия си сервиз и взе гейма, и сета.

Вторият сет започна по същия начин като Мъри показваше по-стабилна игра, а Надал допускаше повече грешки. Двамата си взеха първите подавания, като след това Мъри спечели своя гейм на нула. При 2:2 Надал започна да възвръща моща си и поведе с 40:0 при подаването на Мъри, след което направи първия пробив във втория сет за 3:2. Анди Мъри не се отчая и веднага върна пробива. Последва обаче нов дълъг и изтощителен гейм, в който Надал направи втори пореден пробив в сета за 4:3.

Изглежда този сет бе сета на пробивите, след като и Анди Мъри успя да пробие за втори пореден път сервиза на Надал за 4:4. След това обаче шотландецът взе своя гейм и поведе с 5:4. Надал изравни 5:5 и създаде много трудности на Мъри в следващия гейм. Испанецът спечели много трудно, но заслужено след като не се предаде и с много качествена игра спечели гейма и поведе с 6:5. Така той получи шанс да затвори сета със своето подаване и го направи по категоричен начин за 7:5.

Третият сет започна с пробив на Рафа Надал, който поведе с 2:0 гейма. Мъри се опита да изравни след като бе много близо до пробив при 2:1, но след трудно разиграване Надал спечели подаването си и поведе с 3:1. Анди Мъри също изпита трудности в следващия гейм, но успя да вземе подаването си. 3:2.

В следващият гейм шотландецът имаше златен шанс да изравни резултата, след като поведе с 40:15. Но Надал със страхотна игра и с красив "смаш" приключи гейма в своя полза и поведе с 4:2. Анди Мъри отново получи шанс да пробие Надал и да изравни резултата, но великобританецът направи непростими грешки в много важни моменти.

Другият финалист ще стане известен след двубоя между Новак Джокович и Роджър Федерер.Ако сърбинът успее да се справи с Федерер, тогава ще оглави световната ранглиста след края на турнира без значение кой ще спечели трофея.

Водещи

Най-четени