Федерер спря Джокович и ще спори с Надал за титлата в Париж 03.06 | 23:06

Швейцарецът надделя със 7:6(5), 6:3, 3:6, 7:6(5)

От Мариян Найденов

Роджър Федерер се класира за финала на "Ролан Гарос", след като надделя със 7:6(5), 6:3, 3:6, 7:6(5) над непобедимия през тази година Новак Джокович. Така швейцарецът временно отложи амбициите на съперника си да стане номер едно в света и се класира за петия си финал в Париж.

Първият сет бе изключително равностоен и изпълнен с обрати. Двамата тенисисти си размениха по един пробив в началото, след което Ноле отново успя да пробие Федерер и поведе с 4:2. Шампионът от 2009 г. обаче запази хладнокръвие и върна пробива още в следващия гейм, след което се стигна до тайбрек, в който швейцарецът поведе с 6:4 и след това не сбърка, за да затвори първия сет.

Федерер започна вихрено втората част и набързо поведе с 5:2. Ноле успя да вземе подаването си, но след това Федерер бе безкомпромисен и така поведе с 2:0 сета.

В третия сет Ноле започна да играе по-добре и това даде своето отражение в резултата. Сърбинът поведе с 3:0, а до края на гейма Федерер, така и не успя да върне пробива му и Джокович спечели сета с 6:3, намалявайки резултата в сетовете на 2:1.

Двубоят вървеше гейм за гейм в четвъртата част, преди Джокович да пробие съперника си и да поведе с 5:4, а след това трябваше да сервира за спечелването на сета. Федерер обаче веднага върна пробива и направи драмата в мача пълна. Така се стигна до втори тайбрек, в който двамата тенисисти си размениха полетата при 3:3 точки, но след това Федерер поведе с 6:3 и имаше цели три мачбола. Джокович успя да спаси първите два, но след това швейцарецът сложи точка на спора с мощен ас.

Така Федерер се класира за финал номер 23 на турнири от Големия шлем в кариерата си, където ще спори с Рафаел Надал, който отстрани Анди Мъри в другия полуфинал.

Водещи

Най-четени