Реал Мадрид: Провалът немислим 16.03 | 11:09

"Кралския клуб" се изправя срещу Олимпик Лион във втори 1/8-финален сблъсък от Шампионската на "Сантяго Бернабеу"

От iNews.bg

Казват, че всеки един кошмар рано или късно стига до своя край. Макар и дълбоко изтерзани, всички се събуждаме и отваряме очи, очакващи с нотка на облекчение новия ден. Е, за Реал Мадрид един кошмар продължава вече твърде дълго - шест години. Едва ли някой би пожелал и на най-големия си враг, да не може да се събуди толкова дълго време.

Реал Мадрид на прага на дълго чакана стъпка

Ювентус, Байерн, Арсенал, Ливърпул, Рома и Лион - това са отборите, които в продължение на шест години не позволяваха на "кралския клуб" да премине 1/8-финалната фаза на Шампионската лига. Тази вечер един от тях отново стои на техния път - последният.

Деветкратният европейски шампион няма успех срещу френския клуб във вече седем поредни срещи, но сега Жозе Моуриньо и компания гледат с по-голяма надежда към тазвечершната битка на храма "Сантяго Бернабеу". Испанският гранд изкова благоприятно за него равенство 1:1 на иначе кошмарния "Стад Жерлан" в първия сблъсък, което и се различава значително от миналогодишното 0:1, наклонило везните в полза на Лион преди реванша.

Повечето анализатори предвиждат, че най-после мадридският гранд ще преодолее своеобразното "проклятие" и ще продължи напред, особено и ползвайки се с подкрепата на трибуните. Червената лампичка обаче трябва да свети във всеки един момент за футболистите в бяло. Клод Пюел разполага с достатъчно офанзивна мощ, за да може неговият отбор да отбележи поне едно попадение в мрежата на Икер Касияс. Лион го стори в първия мач, може да го направи и сега.

Факторът "Моуриньо"

Жозе Моуриньо едва ли има нужда от представяне. Обичан от много и мразен от повече, португалският специалист акостира в Мадрид, вдъхновен от завоювания исторически требъл с Интер. Моуриньо е шампион на Англия и Италия, като осъзнава отлично важността на вътрешния шампионат. Моуриньо обаче и знае, че Реал Мадрид не е триумфирал в Шампионската лига от вече девет години насам, а това е твърде много за клуб, печелил трофея общо девет пъти. Титла номер 10 отдавна присъства в мечтите на "Бернабеу", а именно това е може би най-сериозната цел пред португалеца - да покори за трети път европейския връх, но оставайки и в историята на "кралския клуб", донасяйки му знаковата десета корона.

Защо Моуриньо ще бъде фактор тази вечер? Статистиката показва, че Специалния е загубил едва четири от общо 39 домакински мача от Шампионската лига в своята кариера - 2 с Порто, 1 с Челси и 1 С Интер. Тези впечатляващи цифри би трябвало да ни говорят, че за Лион тази вечер ще бъде изключително трудно.

Какво говори статистиката?

* Формата на Олимпик Лион в Шампионската лига не е никак задоволителна. "Хлапетата" нямат победа в турнира от вече четири срещи насам, като освен това и са допуснали поне един гол в последните си осем мача

* Нито един френски тим в историята не е постигал успех на "Сантяго Бернабеу" в мач от европейските клубни турнири

* Реал Мадрид е единственият отбор в Шампионската лига през този сезон, който все още не е допускал попадение във своята врата на собствен терен

* Лион има записани три равенства от три мача на този стадион досега

Съставите

Очаква се в селекцията на Жозе Моуриньо завръщане да осъществи най-скъпият футболист в света Кристиано Роналдо, който поради травма пропусна последните две срещи на "лос бланкос" в Примера Дивисион. Роналдо не успя да отбележи в първия сблъсък на "Жерлан", но днес много очи ще бъдат вперени в него. Като титуляр в атака най-вероятно ще стартира намиращият се в добра форма Карим Бензема, докато Анхел Ди Мария и Месут Йозил отново ще атакуват от втора позиция.

Лисандро Лопес пък е най-сериозното подкрепление в състава на Клод Пюел. Аржентинецът пропусна срещата във Франция, но сега отново е на линия и заедно със Сесар Делгадо ще застрашава пазената от Икер Касияс врата. Важно за Лион ще бъде дали Йоан Гуркюф отново ще демонстрира своите качества в средата на терена, тъй като френският национал не е особено убедителен в своя дебютен сезон за Лион. Джими Брианд, Ким Калстрьом и Жереми Тулалан ще дооформят халфовата линия на Лион, а големият отсъстващ за французите се казва Мишел Бастош. Бразилецът получи фатален за него жълт картон в първата среща, който го извади от участие в реванша.

Водещи