Реал Мадрид най-накрая повали Барса и посегна към златото в Примера 21.04 | 22:57

Кристиано Роналдо вкара победния гол за "белия балет", който заслужи титлата с победата си

От Даниел Любомиров

Реал Мадрид заслужи първото си място в Примера дивисион и хвана титлата в ръцете си, като остава единствено да я вдигне триумфално в някой от оставащите 4 кръга до края на шампионата в Испания.

"Белия балет" постигна знаменит успех с 2:1 като гост на архисъперника си Барселона и го отказа от мисли за нови златни медали. Каталунците във втори пореден мач бяха неутрализирани от своя съперник, но за разлика от Челси, Реал искаше и успя цели два пъти да превземе крепостта на Виктор Валдес и Барса.

Сами Кедира откри резултата в 17-ата минута след удар от упор при вратарска грешка и неубедително представяне на Карлес Пуйол в защита. Алексис Санчес по странен начин с плонж и рикошет успя да изравни след само минута престой на терена в 70-ата, но Кристиано Роналдо смълча "Камп Ноу" в 73-ата с прекрасен гол след бърза контраатака.

Така Реал Мадрид вече има 88 точки и убедително води в Примера дивисион, като увеличи преднината си пред Барселона на 7 пункта, и то 4 кръга преди края на първенството.

Титлата не може да бъде смятана за сигурна, но Реал Мадрид със сигурност даде сериозна заявка, че я заслужва, след като преобърна образа си на неубедителен тим от последния месец и сложи край на доминацията на Барселона.

Този път Жозе Моуриньо не подразни феновете с дефанзивен стил на игра, въпреки че топката циркулираше повече в половината на "белия балет". Звездите на Барса бяха обезличени от играчите на Реал и логично не можаха да противодействат по начина, който са свикнали привържениците им.

Съставите

На вратата за Барселона застана Виктор Валдес. Пред него карето защитници бе формирано от Даниел Алвеш, Хавиер Машчерано, капитана Карлес Пуйол и Адриано Корея. Халфовата линия се състоеше от трима души – Шави Ернандес и Тиаго Алкантара по-близо до фланговете, а опорен полузащитник бе Серхио Бускетс. По-изнесени напред в атака бяха Кристиан Тейо отдясно и Андрес Иниеста отляво, а в центъра оперираше Лео Меси.

Капитанът Икер Касияс бранеше своята врата за Реал Мадрид. В защита се подвизаваха Алваро Арбелоа отдясно, Пепе и Серхио Рамос в средата и Фабио Коентрао на левия бек. Двамата опорни халфове бяха Чаби Алонсо и Сами Кедира, пред тях бе изнесен Месут Йозил. По крилата бяха наредени Анхел Ди Мария отдясно и Кристиано Роналдо вляво, а чист нападател бе Карим Бензема.

Първа опасност

Още в 4-ата минута Роналдо предизвика изчистване в корнер на Пуйол, а при центрирането на Йозил португалецът с глава прати топката към вратата. Тя балонно полетя към горния ъгъл, но Валдес с навременна намеса изчисти в нов ъглов удар.

Агресия в играта на Реал

Гостите от Мадрид по никакъв начин не индикираха, че ще се държат като Челси на терена срещу Барселона. Освен двата корнера зрителите видяха и удар на Карим Бензема от границата на наказателното поле, който попадна в прегръдките на Валдес. За сметка на това каталунците бяха далеч по-пасивни.

Голът на Кедира – 17-та минута

Ди Мария центрира от ъглов удар вляво от вратата на Барса. Валдес увисна, а Пепе надскочи Адриано, за да стреля с глава. Голкипърът на еврошампиона укротява топката за секунди, но Кедира успява да я мушне в мрежата пред погледа на Пуйол, който не гардира адекватно – 0:1.

Барса повиши темпото, но Шави провали плана

Шави Ернандес не успя да материализира най-добрата (и единствена в стил "Барса") атака на каталунците до момента през първото полувреме. 10 минути след гола на Реал домакините можеха да изравнят, след като Меси увлече няколко души с действията си и подаде отлично към Шави в наказателното поле. Испанският национал обаче от чистата позиция не успя да насочи топката към мрежата – Касияс спаси с тяло, но съдията не отсъди корнер.

Реал не допусна стари слабости в защита

"Белия балет" не се осланяше на класическото "катеначо", което Жозе Моуриньо е използвал срещу Барселона, но бе видно, че каталунците отново получаваха шанс да разиграват топката в противниковата половина. Въпреки това нито веднъж отбраната на Реал не се пропука, като единствено Арбелоа трябваше да се намесва решително, за да спре нахлулия в наказателното поле Тейо. Младокът обаче разочарова с еднообразието през първата част.

Емоции в началото на второто полувреме

Шаби Алонсо получи жълт картон за нарушение отзад срещу Меси, а Иниеста бе пожален за фаул в краката на Ди Мария. Реал изнесе малко играта си и дори на моменти бранителите в бяло стояха на централната линия. Тейо за пореден път заслужи номинация за първа смяна с нескопосани два удара отляво в пеналтерията от добри позиции. Роналдо пък избърза и бе хванат в засада при страхотен извеждащ пас на Бензема. Всичко това до 55-ата минута.

Гуардиола не бързаше да прави смени, а Барса още нямаше удар във вратата

Шави застраши сериозно рамката, пазена от Икер Касияс, в 69-ата минута, когато стреля от около 20 метра, но кълбото премина на сантиметри от дясната греда. Въпреки превъзходството на Барселона във владението на топката, все още липсваше удар в очертанията на вратата. Самият Шави секунди след това отстъпи мястото си на Алексис Санчес.

Странният изравнителен гол на каталунците

В 70-ата минута чилийският нападател успя да изравни резултата с първото си докосване до топката, въпреки че не стреля в истинския смисъл на думата. Меси направи мощен пробив през центъра и ангажира вниманието на четирима бранители, преди да подаде към Иниеста, който пък технично продължи наляво за Тейо. Младокът стреля право в тялото на Касияс, а кълбото стигна до Адриано, който също шутира, но вратарят на Реал пак опази мрежата си. Получи се нещастен рикошет в крака на Рамос, позволил на връхлитащия Алексис да играе с топката – Касияс отново парира, но тя се отби в крака на чилиеца и мина голлинията за 1:1.

Роналдо смълча трибуните на "Камп Ноу"

В 73-ата минута "белия балет" направи фантастична контраатака и само с един пас Йозил елиминира улисаните в атака бранители на Барса. Подаването бе почти от центъра и позволи на Роналдо да излезе очи в очи с Валдес, като португалецът с едно докосване преодоля вратаря и по диагонала от 15-ина метра порази вратата на шампионите за втори път – 1:2.

Липса на идеи в Барса и егоизъм на Бензема

Гуариола вероятно не беше очаквал отборът му да получи нов гол само 3 минути след изравняването, като същото важеше и за играчите. Каталунцие нямаха явна идея за преодоляване на самоотвержените защитници на Реал. Това пролича при нарушение на 30 метра фронтално срещу вратата, когато Тиаго не знаеше какво да прави с топката и я загуби.

Контраатаката се превърна в много опасна, когато четирима в бяло щурмуваха трима защитници на Барса, но Бензема реши сам да я завършва, вместо да подава по крилата. Валдес без проблеми прибра топката в прегръдките си.

Нервните последни минути

За съжаление на феновете на каталунците, техните любимци се провалиха във финалните си опити да поразят вратата на Касияс. Този път се залагаше на дълги подавания и изсипани напред топки, които не доведоха до напрежение в наказателното поле на триумфиращите гости.