Реал Мадрид търси събуждане от шестгодишния си кошмар 22.02 | 15:29

Днес обаче "кралския клуб" гостува на традиционно неудобно място - "Стад Жерлан" в Лион

От iNews.bg

Тази вечер един от водещите френски клубове Олимпик Лион посреща деветкратния европейски шампион Реал Мадрид на своя "Стад Жерлан" в първи 1/8-финален сблъсък между двата отбора в Шампионската лига.

Съвсем естествено, повечето погледи в настоящия момент са насочени към вече шестгодишното "проклятие" на тази фаза на турнира, което е "обхванало" испанския гранд сякаш с железни клещи. Вече шест години "кралския клуб" не може да премине 1/8-финалите на най-авторитетния клубен турнир на континента, а по пътя на "лос бланкос" един след друг застанаха Ювентус, Байерн, Арсенал, Ливърпул, Рома и днешните опоненти на тима - Лион.

Различни специалисти направиха опит да сложат край на негативната тенденция, като сред тях бе и един от най-големите треньори на нашето време - Фабио Капело. Дори и той обаче се провали на тази "фатална" за Реал Мадрид осминафинална фаза на турнира. Е, явно президентът на "кралския клуб" Флорентино Перес реши, че това вече е достатъчно, защото днес на скамейката на мадридския колос ще седне отличеният като най-добър треньор на 2010 г. - Жозе Моуриньо. Именно името на португалеца дава надежди на феновете на Реал Мадрид, че този път изненади няма да има. 

Специалния обаче е длъжен да внимава, защото "Стад Жерлан" в Лион не е никак благополучно място за най-успешния клуб в историята на европейския футбол. В трите си гостувания на "Жерлан" Реал Мадрид допусна три поредния поражения - 0:3 (2005) и 0:2 (2006) в груповата фаза на турнира, както и оказалото се фатално в последствие 0:1 през миналия сезон, което прати французите на 1/4-финал. Равносметката - три мача, шест допуснати гола и нито един вкаран.

От лагера на Олимпик Лион съвсем естествено подходиха с нужния респект към името на Реал Мадрид, но едва ли можем да говорим за страх, имайки предвид успехите на "хлапетата" срещу този съперник в турнира. Лион загуби ролята си на абсолютен хегемон във френската Лига 1, но амбициите на президента Жан-Мишел Аулас никога не са се понижавали. Националният вратар Уго Лорис, бразилците Крис, Едерсон и Бастош, босненският суперталант Миралем Пянич и креативният Йоан Гуркюф са футболисти, които могат да създадат проблеми на всеки един тим. Големият липсващ в селекцията на Клод Пюел ще бъде аржентинецът Лисандро Лопес, който лекува травма.

Наставникът на Реал Мадрид Жозе Моуриньо вече даде гаранции пред привържениците на клуба, че неговите футболисти няма да подценят своя съперник тази вечер. Аржентинският таран Гонсало Игуаин ще липсва на "кралския клуб" до края на сезона, а мястото му на терена най-вероятно ще бъде заето от бившия футболист на Лион - Карим Бензема. Кристиано Роналдо продължава да представлява най-сериозна опасност за всеки съперник на Реал Мадрид, а футболисти като Анхел Ди Мария, Месут Йозил и търсещият формата си Рикардо Кака винаги трябва да бъдат държани под око.

Също както миналата година, Реал Мадрид отново ще разполага с предимството да домакинства във втората среща. Но опитният Жозе Моуриньо отлично знае, че това може и да се окаже без особено значение, ако неговият отбор допусне твърде лош турнирен резултат преди реванша. Олимпик Лион ще разчита на тенденцията да играе успешно срещу деветкратния шампион на Европа, а феновете на "белия балет" трудно ще простят още един провал на тази фаза на турнира.

Водещи

Най-четени