Реал сломи Милан в Мадрид. Челси, Байерн и Арсенал също бият 20.10 | 10:41

Четирите отбора са с пълен актив от точки след първата половина на груповата фаза

От Георги Тотев

Късно снощи се изиграха осем мача от третия кръг на груповата фаза в тазгодишното издание на турнира Шампионска лига. Връхна точка за вечерта бе успехът на Реал Мадрид в мегасблъсъка с италианския гранд Милан.

С победата "кралският клуб" излезе на първо място в Група G с пълен актив от 9 т.

Освен мадридчани обаче, още три клуба успяха да спечелят и третия си мач в своята група - Челси, Байерн Мюнхен и Арсенал също се поздравиха с успех и пълен актив от точки след три мача.

Пред препълнените трибуни на стадион "Сантяго Бернабеу" в Мадрид Реал реши двубоя в своя полза за по-малко от три минути. Кристиано Роналдо бе точен за домакините в 12', а минута по-късно Месут Йозил закова топката в мрежата на "росонерите" за 2:0. Гостите от Милано така и не успяха да намерят път към вратата на Икер Касияс и двата гола в началото на първото полувреме се оказаха достатъчни, за да донесат трите точки на "белия балет".

В другия мач от Група G холандският гранд Аякс се наложи с 2:1 над гостуващият френски тим на Оксер. Деми Де Зеув откри за домакините още в 7', а звездата на тима Луис Суарес покачи на 2:0 няколко минути преди края на първото полувреме. Валтер Бирса върна Оксер в играта с гол в 56', но силите на французите не стигнаха да извлекат нещо повече от тази среща. Срещата на стадион "Амстердам Арена" обаче бе изпълнена с грубости и главният рефер Олегарио Бенкеренса от Португалия бе принуден да покаже три червени картона - два за гостите и един за домакините.

След снощните мачове лидер в Група G е Реал с 9 т., следван от Милан и Аякс с по 4 т., докато Оксер тепърва трябва да спечели първата си точка в тази група.

Положението е сходно и в Група Е, където вчера дойде и най-голямата изненада в този кръг - загубата на Рома от швейцарския Базел с 1:3 пред собствена публика.

Гостите откриха още в 12' с гол на капитана Алекс Фрай, но девет минути след това Марко Бориело върна "римляните" в играта. Минута преди края на първата част Самюел Инкоом покачи на 2:1. Това се оказа тежък удар за домакините, които не успяха да стигнат до втори гол в мрежата на противника и до края на второто полувреме. В даденото то съдията продължение пък Кабрал се възползва от отчаянието в редиците на Рома и оформи крайното 3:1 в полза на Базел.

Другата среща от тази група, между миналогодишния финалист Байерн Мюнхен и румънския Клуж, не предостави много изненади. Каду изведе северните ни съседи напред в резултата в 28', но миг по-късно се превърна в антигерой за своите, след като отклони удар на Тони Кроос право в собствената си врата за 1:1. В 37' Кристиан Панин повтори грешката на съотборника си и втори автогол на Клуж изведе домакините от Байерн напред в резултата. "Баварците" подпечатаха успеха си в 77' с гол на Марио Гомес, но Клуж не се даде без битка и успя да направи загубата по-приемлива, когато в в 85'  Емануел Кулио намали на 3:2.

Победата изведе Байерн на върха в Група Е, като момчетата на Луис Ван Гаал са с пълен актив от 9 т. Останалите три отбора в групата пък водят ожесточена битка за разпределение на местата, като и Рома, и Клуж, и Базел имат по три точки.

Лесен успех с 2:0 на гости на Спартак Москва пък изпрати Челси на челната позиция в Група F на Шампионска лига. "Сините" от Лондон се наложиха над съперника за 20' през първото полувреме. Първо Юрий Жирков се разписа за 1:0 в полза на гостите, а две минути преди края на полувремето Никола Анелка направи 2:0.

Френският шампион Марсилия пък запази шансовете си за място на осминафинал, след като спечели другия мач в тази група. Отборът на Олимпик постигна минимален успех с 1:0 на свой терен срещу словашкия Жилина.

Загубата остави словаците на последна позиция без точки до момента, пред тях се наредиха Марсилия с трите точки от вчерашния успех, втори са Спартак с 6 т., а лидер е Челси с пълен актив от три победи в три мача.

В последната група за вечерта английският Арсенал изнесе ново голово шоу за привържениците си на "Емирейтс Стейдиъм" в Лондон. Възпитаниците на Арсен Венгер, които в първия кръг разгромиха португалския Брага с 6:0, този път прекършиха съпротивата на украинския Шахтьор Донецк с 5:1.

Алешандре Сонг откри в 19' на срещата, след което примерът му последваха още Самир Насри(42'), Сеск Фабрегас(60' дузпа), Джак Уилшиър(66') и Маруан Шамак(69'). Почетното попадение за Шахтьор отбеляза бившият футболист на "артилеристите" Едуардо, който се разписа в 82'.

След успеха лондончани оглавиха Група Н с пълен актив от 9т., следвани от Шахтьор с 6 т. Трети пък са Брага, които снощи победиха гостуващият отбор на Партизан с 2:0 - головете бяха дело на Родриго Лима (35') и Матеус (90'). "Гробарите" от Сърбия пък на свой ред останаха последни, като тепърва им предстои да спечелят точка в турнира.

Водещи

Най-четени