Ред Бул: Дизайнът на RB8 е законен 09.03 | 10:05

Отборният директор на "биковете" Крисчън Хорнър опроверга твърденията, че новият дизайн на обдухващата система на болида RB8 не е според правилата на ФИА

От Мариян Найденов

Отборният директор на Ред Бул Крисчън Хорнър опроверга твърденията, че новият дизайн на обдухващата система на болида RB8 не е според правилата на ФИА.

Според него, въпреки че самата позиция на обдухващата система е променена, няма нищо незаконно в нея.

Както е известно, ФИА направи драстична промяна в правилника си за новия сезон 2012, за да ограничи до минимум влиянието на обдухваните газове върху представянето на болида на пистата.

Ред Бул доминираше през миналия сезон именно заради страхотния начин, по който дизайнерът на колата Ейдриън Нюи бе съумял да се възползва от обдухването и да го използва за повече сцепление на трасето.

Според техническите анализи на новия болид на Ред Бул RB8, отборът ще се стреми да си върне част от загубите на обдухвани газове чрез новото позициониране на системата - точно до задните гуми.

Напълно логично конкурентите на Ред Бул възроптаха срещу това решение на Нюи и оспориха неговото легитимиране, независимо от факта, че засега ФИА не е забранила новия дизайн на болида.

"Като цяло това е работа само на ФИА, защото те изследват отблизо всички коли, докато другите отбори могат да гледат само снимки", каза Хорнър. "Радваме се, че действаме според правилника."

"Чарли Уайтинг трябва да се заеме с този въпрос за новите обдухващи системи", лаконичен бе техническият директор на Ферари Пат Фрай, визирайки именно обновения дизайн на болида на Ред Бул.

"Мисля, че всички отбори ще се стремят да извлекат максимално сцепление от интерпретирането на новите правила", добави той.

Водещи

Най-четени