Роберт Кубица пропуска началото на сезон 2012 23.11 | 12:02

Роберт Кубица не е успял да се възстанови достатъчно, за да започне подготовката по завръщането си в „Кралските гонки".

От Даниел Любомиров

Роберт Кубица ще пропусне началото на новия сезон във Формула 1 през 2012-та година, защото не е успял да се възстанови достатъчно, стана ясно от официално изявление на Рено по случая. Полският пилот продължава рехабилитацията си след почти фаталната за него рали катастрофа преди 9 месеца, като вече може да се движи сам и да мърда ръката си безболезнено.

Въпреки прогреса, самият Кубица е усетил, че няма да успее да се почувства както преди достатъчно бързо, за да започне подготовката по завръщането си в "Кралските гонки". Смяташе се, че полякът ще може да се състезава отново преди края на тази година или поне да направи тренировки в болид, ако си възвърне движението в дясната ръка. Става ясно обаче, че Роберт е предпочел да не насилва възстановяването си и така излиза, че няма да кара за Рено в Гран при на Австралия догодина.

"Въпреки че работех много, много усилено през последните няколко седмици, стигнах до заключението, че все още не съм достатъчно готов. Не мога да кажа, че ще бъда готов и за началото на сезон 2012-та", каза Кубица.

"Решението е трудно, но е най-разумното, като вече го обсъдих с отбора. Знам, че Рено има нужда да започне подготовките за предстоящия сезон и не сметнах, че нови крайни срокове щяха да бъдат особено удачни в момента."

"Всъщност, съм оптимистично настроен, защото лекарите продължават да се впечатляват от скоростта на възстановяването ми, но трябва да съм наистина на 100% готов, когато се отдам отново на карането", завърши Кубица.

"Всички в отбра са много разочаровани от тази новина", каза отборният директор на Рено Ерик Булие. "Надявахме се Роберт да кара за нас в Австралия догодина, но в крайна сметка трябва да отчетем, че той взе много отговорно решение и действаше според интересите на отбора."

"Болидът и симулаторът са готови за Роберт веднага щом се почувства достатъчно готов, за да се върне", заключи Булие, като не пожела да разясни кой ще започне новия сезон като партньор на Виталий Петров. Очаква се моментният заместник на Кубица Бруно Сена да бъде отстранен и на негово място да пристигне Ромен Грожан.

Водещи