Роджър Федерер иска силен завършек на сезона 01.11 | 18:33

За първи път от много години насам, "Фед Експрес" завършва сезона и без спечелена титла от Големия шлем

От Мариян Найденов

Роджър Федерер си пожела успешен завършек на настоящия тенис сезон, въпреки факта, че кампанията не бе никак успешна за рекордьора по брой титли от Големия шлем.

30-годишният швейцарец се смъкна до №4 в световната ранглиста на ATP, позволявайки да бъде изместен от британеца Анди Мъри. За първи път от много години насам, "Фед Експрес" завършва сезона и без спечелена титла от Големия шлем. Роджър достигна до финала на "Ролан Гарос", отстранявайки по пътя си направилия зашеметителен сезон Новак Джокович, но в директна битка за трофея претърпя поражение от Рафаел Надал.

През тази седмица Федерер стартира участие на "домашния" си турнир в Базел, като в мач от първия кръг се наложи в два сета над италианеца Потито Стараче - 7-6(3) 6-4. Швейцарецът е носител на титлата в Базел в четири от последните пет издания на надпреварата, но сега е изправен пред конкуренцията на съперници като Новак Джокович и Анди Мъри. Самият Федерер изрази задоволство от играта си срещу Стараче, като това бе негово първо излизане на корта в последните шест седмици.

"Потито игра добре, но аз започнах да се чувствам по-добре на корта във втория сет. Чувствам обаче, че кортът е по-бавен, ако го сравним с миналата година", коментира Фед.

Равносметката за Роджър Федерер през 2011 не е никак добра, имайки предвид, че швейцарецът е спечелил само една титла за цялата календарна година. Поради това и рекордьорът по брой титли от Големия шлем не крие амбициите си да триумфира пред родна публика в Базел.

"Целта ми е да спечеля навсякъде, където предстои да играя в следващите седмици. В момента съм фокусиран изцяло върху Базел. Приоритетът ми е следващия кръг и нищо друго", довери Федерер.

"През миналата година спечелих тук и в Лондон, а в Париж пропилях мачболове на 1/2-финалите. Зная, че съм способен да играя добре в края на сезона. Ако предстои да се изкача в ранглистата, то сега е моментът да го направя", каза още легендарният швейцарец.

Водещи

Най-четени