Розберг с трети пореден полпозишън, този път в Монако 25.05 | 16:09

Мерцедес спечели битката за първа редица с Ред Бул

От Даниел Любомиров

Нико Розберг и Мерцедес отново се доказаха като кралете на скоростта във Формула 1 през този сезон, след като германският състезател грабна трети пореден полпозишън и ще потегли първи в утрешното Гран при на Монако.

Втори на решетката се нареди неговият съотборник Люис Хамилтън, който се справи с конкуренцията на световния шампион Себастиан Фетел. Битката между Мерцедес и Ред Бул отново безапелационно бе спечелена от "сребърните стрели", като Марк Уебър ще потегли 4-ти веднага зад съотборника си в екипа на "червените бикове".

Кими Райконен отново остана извън борбата за полпозишън, но се нареди на 5-та позиция - пред Фернандо Алонсо. Серхио Перес за втори път в кариерата си в МакЛарън се представи по-добре в квалификациите от Дженсън Бътън и заслужи 7-мо място, като Адриан Сутил остана 8-ми.

Топ 10 допълниха Дженсън Бътън и изненадата в Квалификация 3 - Жан-Ерик Верн с Торо Росо.

Нямаше такъв късмет обаче Ромен Грожан, който се включи в първата сесия в последния момент, а след края на Квалификация 2 трябваше да се задоволи с едва 13-та позиция.

Пистата в Монте Карло беше мокра в началото на първата сесия, но последните минути на втората част преминаха при сухи условия и пилотите използваха супер меките гуми на Пирели.

Фелипе Маса ще потегли 22-ри в утрешното Гран при на Монако, след като не излезе на пистата по време на Квалификация 1 в Монте Карло. Екипът на Ферари не можа да оправи проблемите в болида на бразилеца, след като той катастрофира тежко по време на третата свободна тренировка по-рано днес.

Изненадващо Пол ди Реста също не можа да се вреди в топ 16 и отпадна още след Квалификация 1 на пистата в Монако, като се нареди едва 17-ти на решетката за утре.

Всички три свободни тренировки на пистата в Монте Карло преди това преминаха под доминацията на Мерцедес и Нико Розберг, който неминуемо даваше най-добро време. Както и миналата година, така и сега, "сребърните стрели" изглеждаха фаворит за спечелване на полпозишън.

През 2012-та година най-бързата обиколка беше записана от Михаел Шумахер, който обаче тръгна от 6-та позиция заради наказание поради смяна на скоростната кутия. Така Марк Уебър стартира първи и в последствие спечели Гран при на Монако.

Важните факти преди началото на квалификацията:

Фелипе Маса получава наказание от 5 места по-назад на решетката заради смяна на скоростната кутия.

Това се случи след тежката катастрофа на бразилеца на изхода от завой "Сен Дево" в третата свободна тренировка днес. В крайна сметка обаче наказанието нямаше значение, защото Маса не излезе изобщо на пистата в Квалификация 1 и ще потегли от 22-ра позиция в утрешната надпревара.

Прогнозата за времето за утрешното състезание изключва валежи, така че екипите ще искат да запазят гумите си за неделя. Очевидно правилният избор за поставяне на най-бърза обиколка от всички пилоти са супермеките гуми на Пирели, но заради дъжда всички заложиха на интермедия.

Дъждът започна да вали значително по-осезаемо след дадения старт на Квалификация 1.

Квалификация 1

Още с излизането си от бокса болидът на Марусия, каран от Жул Бианки, започна да изпуска пушек и пилотът беше принуден да излезе от кокпита и на практика да приключи рано-рано квалификационната си сесия.

Заради засилващия се дъжд всички пилоти са избрали гумите интермедия.

След първите 10 минути от сесията Фетел бе записал най-добро време - 1:31.431 минути, следван от Ди Реста, Малдонадо, Райконен, Хамилтън, Ботас и Уебър. Дженсън Бътън се движеше на 5.460 секунди след лидера и на опасната 16-та позиция.

Фелипе Маса продължаваше да стои в гаража си, тъй като от екипа на Ферари все още не бяха поправили болида му след катастрофата в тренировките. Същото се отнасяше и за Грожан, който също претърпя инцидент по-рано днес и още не бе излязъл на трасето.

Пистата ставаше все по-бърза и по-бърза към края на 20-те минути, като Грожан излезе на трасето 2 минути преди края. Хюлкенберг, Чилтън и Ван дер Гарде бяха в зоната на изпадащите в този момент, като се бореха за място в топ 16 с Пик, Ботас, Рикардо и Гутиерес.

Грожан свърши отлична работа и даде трето време - 0.286 секунди по-бавно от Пастор Малдонадо, който временно бе първи с 1:23.452 минути.

След края на Квалификация 1 отпаднаха: Фелипе Маса, който не записа обиколка на пистата и ще потегли последен, Жул Бианки, който с излизането от бокса получи проблем в болида (21), Макс Чилтън (20), Естебан Гутиерес (19), Шарл Пик (18) и изненадващо Пол ди Реста (17).

Kвалификация 2

С началото на втората сесия повечето отбори декларираха съмнения, че дъждът може да се засили в течение на минутите. Беше ясно, че пилотите отново ще трябва да излязат с гумите интермедия, но всъщност се случи точно обратното - 4 минути преди края всички заложиха на супер меките консистенции.

5 минути преди края единственият фаворит извън топ 10 на временното класиране беше Алонсо, който бе дал време с 4.090 секунди по-слабо от това на лидера Розберг (1:22.119 минути).

Великолепно се представяха болидите на МакЛарън, които бяха в топ 10 и 3:30 минути преди края бяха привикани за смяна на гумите със супер меки.

Райконен беше на опасната 11-та позиция, изоставайки с 4 десети от секундата спрямо Хюлкенберг и Перес. 2:50 преди края Алонсо също спря в бокса за сликове, като на трасето останаха малцина все още с интермедия.

Борбата за място в топ 10 се водеше между Алонсо, Райконен, Хамилтън, Верн, ван дер Гарде, Рикардо, Грожан и Малдонадо минута преди финала на Квалификация 2. Буквално с последните си обиколки се спасиха Алонсо, Хамилтън и Сутил.

В крайна сметка преди Квалификация 3 отпаднаха: Пастор Малдонадо (16), Гийдо ван дер Гарде (15), Валтери Ботас (14), Ромен Грожан (13), Даниел Рикардо (12), Нико Хюлкенберг (11).

Квалификация 3

Райконен, Перес, Бътън, Алонсо, Розберг, Хамилтън, Верн, Уебър, Фетел и Сутил се впуснаха в състезание срещу часовника със супер меките гуми на Пирели.

Уебър даде най-добро време 6 минути преди края - 1:15.134 минути, но Розберг и Хамилтън моментално го засенчиха съответно с 1:14.726 и 1:14.919 минути. Фетел обаче контрира с нова прекрасна обиколка, спряла хронометрите на 1:14.333 4:50 минути преди финала на Квалификация 3.

2 минути преди края на третата част от пресявките беше ясно, че борбата за полпозишън ще се води между болидите на Ред Бул и Мерцедес. Алонсо и Райконен се съревноваваха за 5-та позиция.

При изтичането на 10-те минути Розберг първи слезе под 1:14 минути с брилянтна обиколка от 1:13.876, която го изстреля на върха пред съотборника му Хамилтън.

Отговорът на Фетел не бе достатъчно убедителен и той успя да се нареди единствено на 3-то място с изоставане от 0.104 секунди, докато 4-ти бе Уебър с 1:14.181 минути време. 5-ти се нареди Райконен пред Алонсо, Перес, Сутил, Бътън и Верн.

Водещи

Най-четени