Ромен Грожан и Лотус над всички във втория ден на тестовете 06.02 | 20:35

Фелипе Маса по-бавен от "пешеходците" Кейтъръм и Маруся, Люис Хамилтън блъсна своя Мерцедес

От Даниел Любомиров

Френският пилот на Лотус Ромен Грожан демонстрира отлична скорост с новия болид Е21 и по безкомпромисен начин се доказа като най-бързият на пистата "Херес" във втория ден от предсезонните тестове във Формула 1.

Още в ранния следобед Грожан успя да спре хронометрите на 1:18.218 минути и още повече да увеличи аванса си на върха в таблицата. Французинът не само че записа най-бързата обиколка от всички, но и средните му времена бяха доста впечатляващи, като постоянно се движеше в региона на 1:20 минути.

Така Грожан приключва два доста успешни дни за себе си и Лотус в Херес, като от утре и вдругиден в болида Е21 ще бъде каран от Кими Райконен. Постижението на Грожан беше най-добро на това трасе, след като миналата година Михаел Шумахер бе поставил рекорд от 1:18.561 минути.

Маратонният бегач днес и вчера Пол Ди Реста даде второ най-бързо време със своя Форс Индия - 1:19.003 минути, като за момент наобед в болида му се качи тестовият пилот на отбора Джеймс Роситие, който направи последните няколко обиколки.

Шотландският пилот на Форс Индия направи цели 95 тура на пистата, преди да отстъпи мястото на съотоборника си. Все още не е ясно кой ще бъде титулярният втори пилот на Форс Индия през сезон 2013.

Даниел Рикардо отново се представи отлично в своята кола на Торо Росо и се нареди 3-ти на финалната таблица, като в самия край на деня успя да направи няколко доста бързи обиколки. Иначе като цяло вчера малкият брат на Ред Бул беше по-впечатляващ на трасето, но и днес програмата на отбора позволи на Рикардо да настъпва повечко газта.

Люис Хамилтън се нареди 4-ти в крайното класиране по времена, но той изкара значително по-малко обиколки от конкурентите си в новия болид на Мерцедес.

Голямата новина на ден 2 бе, че британският състезател последва съдбата от вчера на съотборника си Нико Розберг и още преди да бе завъртял 15 обиколки получи техническа повреда, която го прати в бокса до края на деня.

Серхио Перес също получи шанс да покара новото изобретение на МакЛарън и завърши с 6-то време, като този път надеждността на болида беше на ниво. Скоростта на мексиканеца също впечатли специалистите, защото програмата на отбора бе насочена предимно върху събиране на данни за поведението на колата на пистата, а не върху бързите турове.

Марк Уебър приключи тестовете в Херес със 7-мо време днес, след като следобедът му бе посветен предимно на по-бавни обиколки. От утре в бижуто на Ред Бул влиза световният шампион Себастиан Фетел.

Новият пилот на Кейтъръм Гидо ван дер Гарде записа 8-мо по сила време, побеждавайки постижението на новобранеца в Маруся Луис Расиа. Пастор Малдонадо със стария Уилямс завърши 9-ти, а най-бавен на трасето се оказа Фелипе Маса.

В защита на Ферари-то трябва да се подчертае, че бразилецът изпълняваше инструкциите от бокса да не залага на скорост и търсене на лимита, а просто да събира данни за различни обдухвателни системи, които изпробва Скудерията.

Водещи