Русия и Полша стягат куфарите за Лондон 2012, интрига за третото място 03.12 | 16:00

Италия и Бразилия ще си оспорват третото място на Световната купа утре

От Михаела Ганчева

Европейските грандове Русия и Полша взеха своето в предпосления ден на турнира за Световната купа по волейбол в Япония и си осигуриха визи на Игрите в Лондон догодина. Бразилия и Италия пък отложиха спора си за третото място за утре, като изходът от битката помежду им не подлежи на прогнози.

Възпитаниците на Владимир Алекно се поздравиха с успеха на азиатска земя, след като победиха Иран с 3:0 (31:29, 25:21, 25:18). Приятната изненада на турнира се противопостави по отличен начин на Сборная в първия гейм и принуди Максим Михайлов и компания да отбележат цели 31 точки, за да постигнат успеха в частта. Руснаците бяха далеч по-убедителни в следващите две и спокойно триумфираха в мача, който ги доближи и до титлата в турнира, ден преди неговия край.

Волейболистите на Полша станаха вторият отбор, който спечели олимпийска виза за Игрите в Лондон на Световната купа. Дружина Полска продължи впечатляващото си представяне в Япония и срещу грандовете, като днес остана на крачка на изненада световния първенец Бразилия.

Тимът на Андреа Анастази излезе изключително мобилизиран срещу "селесао" и поведе с 2:0 гейма и 13:8. И точно когато всички отписаха Бразилия от дербито, отборът показа с какво доминира във волейбола дълги години. Тимът на Бернардо Резенде възкръсна на полето и успя да обърне щастливите поляци, които след спечелването на първите две части знаеха, че са сигурен участник за Лондон 2012 - 3:2 (18:25, 21:25, 25:18, 25:19, 15:12).

Поражението отдалечи Бартош Курек и компания от спечелването на турнира в Япония, тъй като отборът остана на две точки зад Русия преди прекия сблъсък между двете водещи волейболни нации в Европа. Така поляците ще излязат срещу Сборная със задачата да постигнат чист успех в своеобразния финал на Световната купа утре.

Бразилия пък продължава борбата с Италия за третото място и последната виза за Лондон. Днес "адзурите" свършиха работата си и надвиха Япония с 3:0 (25:22, 26:24, 25:22) и се изравниха по точки със "селесао" .

За да грабне последната виза за Игрите в Лондон, която се разиграва на турнира, Италия трябва да победи чисто Иран и да стиска палци "самураите" да вземат поне гейм на "селесао" утре. Ако ли не, европейският гранд ще се присъедини към Сърбия в битката с българския национален отбор в олимпийската квалификация в "Арена Армеец" през май догодина.

Водещи

Най-четени