Русия спечели Световната купа по волейбол 04.12 | 10:00

"Сборная" спечели дербито с Полша в Токио

От Константин Симидчийски

Шампионът от Световната лига Русия спечели и Световната купа по волейбол в Япония, след като тази сутрин воденият от Владимир Алекно тим изкова драматичен и много тежък успех с 3:2 (25:23, 23:25, 25:22, 17:25, 17:15) над селекцията на Полша в мач от последния 11-и кръг. Сблъсъкът се изигра пред около 2500 зрители в Токио, а двубоят между двата европейски отбора се превърна в истинска война.

Единственият шанс на Полша за първото място бе победа с 3:0 или 3:1, но състезателите на Русия не позволиха това да се случи. По този начин "Сборная" финишира първа с 29 точки след 10 победи и 1 загуба, докато за поляците остава второто място актив от с 26 точки след 8 победи и 3 загуби.

Още първият гейм даде подобаващ на тон на предстоящия изключително равностоен мач. При 18:15 Полша разполагаше с предимство, но възпитаниците на Алекно не допуснаха по-сериозен срив в играта си, изравнявайки за 20:20. В края на гейма нервите на руснаците бяха по-здрави, с което и те измъкнаха частта с 25:23.

Вторият гейм възстанови равенството в зала "Йойоги Нешънъл Стейдиъм", като Полша бе по-близо до неговото спечелване още при 22:19. Две последователни точки на руснаците обаче отново ги върнаха в срещата за 22:21, но "дружина полска" не изпусна инициативата, в крайна сметка възстановявайки равенството и запазвайки шансове за първото място.

Третият гейм на срещата се оказа и решаващ за първото място в Световната купа, тъй като той отиде на сметката на Русия, с което и полският състав загуби шансове за триумф. Това от своя страна позволи и на селекционера Владимир Алекно да експериментира в четвъртия гейм, пускайки на игралното поле по-голямата част от своите резервни състезатели. Това очаквано се отрази на играта на Русия, а Полша спечели убедително гейма с 25:17, докарвайки нещата до тайбрек.

Петият решителен гейм се оказа изключително драматичен в своя развой, след като в един от момент от него отборът на Полша водеше с 14:9 в своя полза. Момчетата на Андреа Анастази обаче някак успяха да пропилеят солидната си преднина, допускайки изравняване до 14:14. Това сякаш даде и психологическо предимство на "Сборная" в заключителните минути, като в крайна сметка Русия измъкна успеха след 17:15 и 3:2 гейма в своя полза.

Най-резултатен за победителите бе Денис Бирюков с 13 точки, докато Мусерский добави 12. За "дружина полска" Курек завърши с 18 точки, докато резервата Якуб Ярош блесна с 13.

Водещи

Най-четени