Русия триумфира с олимпийската титла във волейбола 12.08 | 19:44

Възпитаниците на Резенде поведоха с 2:0, но руската машина обърна резултата и спечели златните медали

От Краси Киров

Русия е новият олимпийски шампион по волейбол! Отборът, който спря България по пътя към титлата, сътвори немислимото срещу Бразилия и направи впечатляващ обрат, за да стигне до победата с 3:2 срещу "селесао"

Изненадата е много голяма, особено след като момчетата на Резенде поведоха с 0:2, а освен това буквално правеха каквото си искат на полето. Тогава на помощ за Русия дойде геният на Владимир Алекно.

Селекционерът направи две промени - центърът Димитрий Мусерски бе поставен на диагонала, а Михайлов, който се представяше много слабо, заигра като посрещач. Точно този ход се оказа решаващ.

Мусерски беше напълно непознат на Бразилия в тази роля, а Михайлов се чувствашемного удобно в атака през зона №4. В изключителна трета част Бразилия имаше два мачбола, но именно Мусерски и Михайлов ги спасиха, а след това спечелиха и гейма. В четвъртата част и най-вече в тайбрека руската машина беше неудържима и в крайна сметка се поздрави с победата след уникален обрат.

Мусерски завърши с невероятните 31 точки, като в първите два гейма определено беше разочарование в центъра. Михайлов пък добави 17 точки. Тетюхкин се отчете с 12 точки, но отново сервисите му спасиха Русия в тежки ситуации.

Бразилците пък играха много силно през целия мач, но решенията на Алекно се оказаха чудесни, а Резенде не успя да намери начин да отговори на гениалния си колега.

За Бразилия най-резултатен беше Уолъс с 27 точки, както и Ендрес с 18.

В ранния двубой днес пък българските "лъвове" загубиха в мача за бронза с 1:3 от Италия.

Още в началото Бразилия показа, че е забравила кошмара от Пекин 2008 и с три бързи точки, реализирани от Мурило Ендреш - две забивки и един ас. Разликата се задържа до първото техническо прекъсване, а след силната игра на Ендреш и Де Соуса сребърните медалисти от преди 4 години поведоха с 5 точки - 16:11.

След нея "селесао" продължи да изпълнява силен сервис, с който руснаците не можеха да се справят и логично разликата набъбна до 7 точки след блок на Ендреш - 13:20. Бразилия нямаше проблеми да завърши частта, като дори позволи на съперника си да скъси дистанцията. Де Соуса Уолъс обаче заби по пръстите на Мусерски и даде гейм аванс на своя тим - 25:19.

Втората част започна равностойно, като двата отбора се движеха ръка за ръка до 3:3, но след това Дос Сантош Жуниор с два силни сервиса, а след това и на Уолъс Бразилия дръпна с 8:4 при техническата пауза. Руснаците губеха дори с 6 точки при 14:9, но все пак успяха да стопят две точки и второто прекъсване дойде отново при 4 точки аванс за "селесао" - 16:12.

Бразилците обаче се отпуснаха и резултатът не закъсня - един аут на Уолъс и блокади на Мусерски върнаха руснаците в гейма - 15:16. Уолъс обаче се реваншира, след като заби по диагонала, а Тетюхкин и Мусерски бяха спрани на блок от Мурило и Лукас - 15:19 и таймаут за Алекно. Това обаче не му помогна по никакъв начин, а Данте и Уолъс се саморазправиха със защитата на Русия, а този гейм също отиде на сметката на Бразилия след ново 25:19 - 2:0 и "селесао" беше на гейм от победата.

Третата част отново започна равностойно, но този път Русия се задържа по-дълго, а дори поведе със 7:8 при първата техническа пауза. След това обаче Уолъс донесе нови две точки аванс за своя тим, а Лукас увеличи на 3 - 13:10 и Бразилия отново показа невероятната си класа. Мусерски обаче успя да стопи разликата и да изравни след два блока и забивка - 15:15.

Това обаче се оказа напълно недостатъчно, след като Сааткамп направи два аса, а Уолъс и Мурило продължаваха да разбиват руската отбрана и логично поведоха със 17:20. Настъпи обаче отпускане в редиците на Резенде, а Мусерски, който през този гейм играеше като диагонал, и Тетюхкин изравниха за 22:22.

Бразилия изпусна две точки за спечелване на мача, след като Мусерски и Тетюхкин не сбъркаха, а отново центърът, който играеше като диагонал, и Михиайлов, който беше посрещач, дадоха аванс на Русия. Равенството обаче се запазваше.

Това обаче беше до 27:27. Мусерски отново заби силно по диагонала, а след това Волков направи страхотна блокада на Сааткамп и Русия успя да спечели гейма, с което се върна и в двубоя.

Четвъртият гейм започна силно и за двата отбора, като нито един от двата не успя да се откъсне напред в резултата. Все пак след аут от сервис на Уолъс резултатът при техническото прекъсване беше в полза на Русия - 7:8.

Изненадващият ход на Алекно с вкарването на Мусерски на диагонала, както и трансформирането на Михайлов в посрещач даде ефект и в този гейм, след като защитата на Бразилия беше много изненадана от всяка атака, а блокадата загуби своята ефективност от първия гейм. Именно двамата бяха в основата и на разликата при втората техническа пауза - 12:16, а след това и 13:18 след блок на Волков.

Това се оказа напълно достатъчно за отбора на гения Алекно, който дори успя да увелиучи аванса си на 7 точки, благодарение на нова силна серия на Михайлов и Волков - 15:22. Въпреки че Сааткамп се отчете с два аса, а Бразилия намали до 19:22, Русия намаше проблем да завърши гейма с успех, благодарение на мощта на Мусерски - 22:25, 2:2 в геймовете и решителен пети гейм.

Забивка на Михайлов и блок на Апаликов дадоха ранен аванс на Русия, а аз на Мусерки направи 6:3 и Русия докосваше златото. Тетюхкин пък застана на сервис и показа зрави нерви, позволявайки на неговия отбор да дръпне с цели 5 точки - 9:4, а след забивка на Мусерски - 10:5. Сергей Гранкин направи ас, а след това Михайлов заби мощно по диагонала и направи резултата 13:7.

Водещи

Най-четени