"Лъвовете" се пречупиха срещу Италия, но ревът им ще се чува надалеч 12.08 | 13:41

България отстъпи с 1:3 на Италия в малкия финал на Олимпийските игри

От Даниел Любомиров

Националният отбор на България по волейбол отстъпи с 1:3 на Италия в малкия финал на Олимпийските игри и останаха в подножието на почетната стълбица в Лондон 2012.

За съжаление нашите загубиха с 19:25, 25:23, 22:25 и 21:25 и не можаха да се премерят с по-опитния италиански тим, който победиха с 3:0 в груповата фаза на турнира. Днес обаче "адзурите" впечатлиха не само с отличното си посрещане, но и с убийствения си сервис, който им донесе цели 11 директни точки.

Най-младият отбор на полуфиналите – нашият – доказа, че напълно заслужава мястото си сред най-големите в този спорт, но малко го раздели от подвиг срещу Русия. С Италия по принцип играем успешно, но отиващото си поколение на третите в световната ранглиста успя да додрапа до бронзовия медал, който вероятно се явява като лебедова песен за играчите на Мауро Беруто.

Цветан Соколов не издържа на напрежението и не бе на познатото високо ниво, завършвайки само с 11 точки, колкото бе активът и на Виктор Йосифов. Капитанът Владимир Николов се включи в критичен момент, но можа единствено да допринесе с 12 пункта, колкото има и Тодор Алексиев.

Голямата разлика дойде от мощният сервис на италианците, който неизменно влизаше в нашето поле с убийствена точност. За тях Кристиан Савани завърши с 23 точки (цели 7 аса), а Михал Ласко се отчете с 18, след като игра напълно контрастно на досегашните си изяви в олимпийския турнир.

Българите доказаха, че с право могат да се сравняват с най-големите отбори във волейбола и напълно заслужаваха да си тръгнат с медал, но дори без него имат основание да се чувстват горди.

Първи гейм – По-добър сервис и посрещане водят до успех за Италия

Италианците тръгнаха по-добре на сервис и още преди първия интервал получиха 2 точки аванс, благодарение на сервиса на Иван Зайцев. Кристиан Савани пък записа точка директно от начален удар, с което "адзурите" затвориха резултата на първия интервал – 8:4.

За съжаление нашият сервис не вървеше и не успявахме да затрудним особено посрещането на съперника. В същото време атаките на Алесандро Фей през центъра ни изненадаха на 3 пъти и разликата се запази в следващите няколко разигравания – 8:12.

При 9:13 топката не пожела да падне в полето на "адзурите", които имаха щастието мрежата да им помогне два пъти и в крайна сметка парираха атаките на Тодор Скримов и Цветан Соколов, а вече асът на Фей направи разликата 6 точки. Последва нов мощен сервис на центъра на Италия и нова точка след неуспешна наша атака – 16:9.

Италианците получиха още по-сериозен подем в играта си, когато Луиджи Мастранджело хвана на единичен блок Соколов, който моментално бе сменен от Владимир Николов. Сервисът на капитана и на Скримов помогна на трикольорите ни да смъкнат част от изоставането си и да доведат резултата до 18:14, но третият ас на "адзурите" (Савани) им върна самочувствието за 20:16.

Поредицата от наши грешки продължаваше да носи позитиви за Италия – цели 7 точки на "адзурите" бяха подарени от нашите "лъвове". В същото време посрещането ни не бе на ниво – само 50%, докато италианците можеха да се похвалят с близо 68%.

При 18:23 Валентин Братоев влезе на мястото на Тодор Алексиев, но сервисът му се оплете в мрежата. В крайна сметка 19:25 и 0:1 гейма за Италия след 24 минути.

Втори гейм – лъвът изрева прекалено мощно за италианците – 25:23 и 1:1

По-голямо самочувствие в нашите редици доведе до размяна на настроенията в двете полета – Савани и Зайцев вече не бяха такъв проблем за нашата защита, а Алексиев се включи уверено този път и вкара 2 добри забивки.

Блокадата също ни носеше позитиви и Владо Николов заформи добър тандем с Виктор Йосифов, за да поведем с 8:5, а след това и 13:9, защото центърът от Омуртаг демонстрира качествата си в атака при един отличен пас на Георги Братоев.

Италианците обаче се съвзеха от шока, макар и с наша помощ, но успяха да заличат 2 точки от пасива си и вече изоставаха с 13:12. Най-активен в тези минути бе Михал Ласко, който с лявата си ръка изненадваше защитата ни.

Въпреки равенството 14:14, нашата блокада отново се прояви на висота в точния момент, за да отчаем нападението на противника и да се оттеглим с 2 точки аванс на втория интервал. За пореден път обаче италианците наваксаха разликата и изравниха на 18:18, благодарение на добрата си защита, която не ни позволи на два пъти да завършим атаката си.

Перфектна игра на Теодор Салпаров ни позволи да поведем отново след драматични разигравания – либерото ни се прояви като много добър разпределител, а Владо Николов заби за 20:19.

Блок-аутът за 20:20 започна да натежава, защото отлично се видя как топката лети в аут необезпокоявано, но реферите решиха да ударят едно рамо (не за първи път) на "адзурите".

За съжаление италианците първи пробиха нашето посрещане и поведоха с 22:21 и 23:22. Страхотната защита на съперника обаче се пропука в правилен момент и те не можаха да организират нападение, с което ни върнаха инициативата 24:23 за България! Неудобният сервис на Братоев пък разколеба либерото Джови, след което "адзурите" направиха неточност в подаването си и съдията отсъди точка за нас! 25:23 и 1:1 в геймовете!

Трети гейм – недоразвит порив в играта ни и мощния сервис на "адзурите" спомогнаха за успеха им

Перфектно започна сета за българите, които поведоха с 3:0, но за съжаление не можаха да дръпнат с 6:1, въпреки че няколко пъти имаха шанса да организират атака. За съжаление при 5:2 на сервис застана Ласко, който възстанови равенството в резултата със силната си лява ръка.

Поредната точка, направена от сервис (шеста) от италианците, дори им даде шанса да излязат напред със 7:6, но великолепна игра в защита на Салпаров и в атака на Николов обърнаха резултата в наша полза на първия интервал.

Скримов и Николов продължаваха да задават въпроси, на които италианците нямаха отговор и поведохме с 12:8, но отново силният коз на "адзурите" - сервисът – им помогна да се доближат на 2 точки до нас след ас на Симоне Пароди.

След него на начален удар застана Емануеле Бирарели и той също допринесе за изравняването на резултата – 14:14, докато в нашия лагер дори Виктор Йосифов пращаше топката в аут от сервис. За съжаление не добър синхрон между Братоев и Алексиев обърна точките в полза на Италия – 15:16 на втория интервал.

Три грешки в българската атака доведоха нещата до 15:18, което доведе до връщането в игра на Цветан Соколов, защото Николов бе хванат на блок два пъти поред. Първите му 2 атаки отидоха в аут, но при първата имаше мрежа на италианската блокада и точката бе за нас – 16:19. Ас номер 4 на Савани доведе мача до 16:20.

При 19:23 за Италия все пак Соколов се разигра, но пайп на "адзурите" им донесе троен гейм-бол. В крайна сметка след 22:25 сетът отиде на сметката на съперниците.

Четвърти гейм – нервите на "лъвовете" не издържаха

Соколов се разигра и поувеличи точковия си актив, но все още беше сянка на най-добрите си изяви в турнира до момента. 6-те му пункта не стигнаха за аванс на първия интервал, като личеше далеч по-уверената игра във всички компоненти на "адзурите", които дръпнаха с 9:7, но продължаваха да имат проблеми на посрещане единствено при сервиса на Братоев.

За разлика от нас обаче италианците демонстрираха онзи начален удар, който детронира олимпийския шампион САЩ в по-ранна фаза от надпреварата. Ас номер 9 и 10 (номер 5 и 6 за Савани) доведе резултата до 12:9 за Италия.

Все пак, добра серия на сервис за Скримов стопи разликата до 1 точка, но бързо италианците я възстановиха с късметлийски блок-аут. В крайна сметка те се дръпнаха в резултата до 14:16, защото нашият сервис отсъстваше до момента.

Отново Братоев трябваше да спасява положението със своя флот, но поне самочувствието в играта на центровете се завърна, защото и блокадата ни започна да печели точки в наша полза – 16:16 и 17:17.

Сервисът на Бирарели дойде в неподходящо за нас време и създаде на три пъти невъзможна ситуация за Скримов – той посрещаше и трите пъти, а Братоев реши да завърши два пъти поред с него. Неуспешните му атаки доведоха до нов пасив – 17:20 точки.

Соколов върна надеждите с успешен блок-аут за 19:21, но след това прати топката в мрежата от сервис, а Савани със седмия си ас доближи Италия на две точки до бронза. Нервите на Скримов също не издържаха и той донесе от начален удар три мач-бола за съперника. 21:25 и 1:3 за "адзурите".

Водещи

Най-четени