Сагата "Фабрегас" все по-близо до края си 11.08 | 11:51

Британският медиен гигант BBC информира, че преговорите между Арсенал и Барселона за испанския халф са във финалната си фаза

От iNews.bg

Една от най-продължителните трансферни саги в последните години е на път да завърши, което и ще отбележи завръщането на Франсеск Фабрегас в родния Барселона, информира BBC.

Както е вече добре известно, капитанът на Арсенал бленува силно за трансфер на "Камп Ноу", откъдето си тръгна още в тийнейджърска възраст по посока Острова. Дълго време шефовете на Барса и Арсенал не успяваха да достигнат до договорка относно евентуално преминаване на испанеца в Примера Дивисион, като от страна на каталунците преговарящи бяха двама президенти - предишният Жоан Лапорта и настоящият Сандро Росел.

Позициите на двата клуба обаче започват да се сближават все повече, като най-вероятно сделката ще бъде финализирана още този уикенд. Барселона от своя страна са длъжни да побързат, защото евентуално участие на Фабрегас в двубоя с Удинезе от плейофната фаза на Шампионската лига би означавало, че Хосеп Гуардиола няма да може да разчита на него до края на сезона в най-силния клубен турнир на континента.

Разговори между Арсенал и Барселона имаше и в края на миналата седмица, когато последната оферта на европейските шампиони бе отхвърлена. Според BBC обаче, финалното предложение на каталунците ще бъде прието от ръководството на "артилеристите". То включва твърди 30 милиона паунда, към които ще бъдат прибавени допълнителни 5 милиона, представляващи различни бонуси спрямо представянето на халфа. Очаква се Фабрегас да се откаже и от дължими му от Арсенал 4 милиона паунда - по милион за всяка година от остатъка от контракта му, който няма да бъде изпълнен докрай, за да може сделката да бъде финализирана възможно най-бързо.

От страна на Арсенал на няколко пъти бе заявено, че цената на техния капитан е фиксирана на твърди 40 милиона паунда, които Барселона трябва да предложи, за да го върне у дома. Обстоятелствата обаче не са никак добри за "топчиите" и мениджъра Арсен Венгер, имайки предвид очевидното желание на Сеск да продължи кариерата си в Барселона, което всъщност представлява и най-силният коз на каталунците в тежките преговори.

Очаква се Венгер да използва постъпленията от Фабрегас за укрепване на своя състав, който най-вероятно ще бъде отслабен и от напускането на френския национал Самир Насри, за когото силни аспирации проявява Манчестър Сити. Контрактът на Насри с "топчиите" изтича през лятото на следващата година, а отказът му да го поднови на практика принуждава Арсенал да му потърси друг клуб, за да не го загуби без пари след година. BBC прогнозира, че Венгер ще вложи получените милиони в няколко футболисти, сред които някой измежду бранителите Гари Кейхил (Болтън) и Фил Ягиелка (Евертън).

Водещи