Сан Антонио е първият финалист в Западната конференция 21.05 | 11:13

Тим Дънкан и компания отстраниха и Клипърс с 4:0, след като такава съдба сполетя Юта Джаз в първия кръг, докато Маями успя да изравни серията си срещу Индиана Пейсърс - 2:2

От Иво Вецев

Сан Антонио Спърс записа феноменално постижение тази вечер и показа, че отборът мисли само как да спечели титлата на НБА през този сезон.

Прероденият тим на "шпорите" се наложи в драматичен мач над Лос Анджелис Клипърс със 102:99 и се класира на финал в Западната конференция, елиминирайки "ножиците" с общ резултат 4:0.

Това е втора поредна плейофна серия, която Спърс печелят с този резултат, като в първия кръг потърпевши бяха баскетболистите на Юта Джаз. Също така снощният успех на Дънкан и компания е 18-и пореден като прибавим и поредицата от 10 победи в края на редовния сезон.

В самата серия момчетата на Грег Попович изиграха много стойностни 4 мача, в които доминираха почти през цялото време. Интересното е, че сгъстеният график на срещите по никакъв начин не попречи на възрастните Спърс, които надиграха своите млади и атлетични съперници по всеки показател.

Вчера за първи път в серията играта беше изключително завързана от началото до края. Нито един от двата отбора не можа да се откъсне напред в резултата, като всичко остана да се решава в заключителните секунди на срещата.

След поредица от равенства Спърс успя да дръпне с 3 точки при 100:97, но Крис Пол застана на линията за изпълнение на наказателни удари и бе безпогрешен - 100:99. Тони Паркър успя да пробие, но стрелбата му от близко разстояние отскочи от ринга. След таймаута Пол се нагърби за пореден път с отговорността, успя да пробие към коша на Спърс, но реши да търси подаване към намиращия се зад него Бътлър. Това се оказа грешно решение, Леонард успя да докосне топката и тя се озова в ръцете на Дани Грийн. Той моментално бе фаулиран, а за радост на зрителите в "Стейпълс Сентър" пропусна единия изстрел.

Оставаха 10 секунди до края и отново Пол тръгна да пробива през защитата на Грийн. Този път той се справи по-успешно, успя да стреля чисто, но от трудна позиция на 3 метра от коша изпусна. Паркър беше фаулиран, но и той успя да вкара само едното хвърляне. За обрат обаче вече нямаше време и в оставащата секунда и половина Мо Уилямс дори не успя да отправи стрелба - 102:99 и Сан Антонио е на финал.

Най-полезен за тексасци беше Тим Дънкан с 21 точки и 9 борби. Тони Паркър добави 17 точки, а още четирима от състава на Грег Попович завършиха с двуцифрен точков актив. За "ножиците" Крис Пол реализира 23 точки, но допусна две грешки в заключителните секунди. Той добави и 11 асистенции. Блейк Грифин се отчете с 21, а Бледсоу завърши със 17.

Още тази вечер Спърс могат да разберат съперника си на финала. Оклахома Сити показва доста солидна игра срещу Лос Анджелис Лейкърс и води с 3:1 в серията, като довечера "гръмотевиците" приемат Брайънт и компания в собствената си зала.

В другия мач от тази нощ в НБА Маями Хийт успя да изравни серията срещу Индиана Пейсърс на 2:2, след като постигна успех със 101:93 в Индианаполис.

Леброн Джеймс записа най-добрия си мач до момента в плейофите, отчитайки се с 40 точки, 18 борби и 9 асистенции, с което даде да се разбере, че тази година титлата няма алтернатива. За разлика от мачовете, които "горещите" загубиха, сега Дуейн Уейд помогна на своя съотборник с 30 точки.

Двамата бяха и в основата на обрата, който Маями осъществи. Нещата за гостите не изглеждаха никак добре, когато Индиана водеше с 10 точки разлика в началото на третата четвърт, а в мачове №2 и №3 Пейсърс измъкваше победата именно в тези минути. Този път Джеймс и най-вече Уейд не изневериха на себе си, като с феноменална игра успяха да направят серия от 25:5 в своя полза, а доброто включване на Ъдонис Хаслем не позволи на коравите играчи на Пейсърс да се върнат в мача.

Освен Джеймс и Уейд стабилен двубой записа Хаслем, който се отчете 14 точки. За Индиана на обичайното ниво беше Дани Грейнджър, който записа 20 точки, а Колисън добави 16. Пол Джордж се отчете с 13.

Следващият мач от серията ще се проведе в Маями в ранните часове в сряда.

Водещи

Най-четени