Светът е футбол! Започва Световното първенство в Бразилия 12.06 | 08:43

Започва Мондиал 2014

От iNews.bg

Светът е футбол! От днес до 13 юли по-голямата част от мъжката половина на планетата ще ляга и става с мисълта за Мондиал 2014.

20-ото световно първенство по футбол в Бразилия ще бъде открито с пищна церемония на стадион "Арена Сао Пауло". Тя започва в 21:00 часа българско време, а два часа по-късно ше бъде даден и началният съдийски сигнал на мача на откриването между домакините от Бразилия и Хърватия.

Това ще бъде първият Мондиал в Южна Америка от 36 години насам, след като за последно Аржентина прие Световното през 1978 г. Любопитен факт е, че винаги южноамерикански отбори са печелили титлата на домашния си континент в досегашните четири проведени турнира. Бразилия приема световни футболни финали за втори път в историята си след Мондиал 1950.

32 отбора започват участието си на 20-ия шампионат на планетата, а светът ще разбере новия си футболен крал на 13 юли, за когато е насрочен финалът на митичния "Маракана".

Най-скъпото Световно и протестите

Данните за Мондиал 2014 в цифри са много стряскащи до момента. То ще струва на Бразилия около 14 милиарда долара, като за сравнение изхарчените пари в ЮАР и Германия бяха 4 и 6 милиарда долара.

Именно тези нечувани разходи предизвикаха огромно недоволство сред населението на Бразилия. Страната има големи проблеми в образованието и здравеопазването, но строи нови стадиони и пътища.

Наградният фонд на Мондиал 2014 е 576 милиона долара, или близо 37% процента повече от ЮАР 2010. Световният шампион ще прибере сумата от 35 милиона долара, а неговият подгласник – 24 милиона. Третото и четвъртото място ще получат по 22 и 20 милиона. Отборите, отпаднали в групите, вземат по 8 милиона долара.

Стадионите

1306032Легендарният "Маракана", на който ще се играе финалът на Мондиал 2014

Бразилия постави още един рекорд – за брой стадиони в една държава на Мондиал 2014, което също допринася за големите разходи. 12 стадиона в 12 града ще приемат всичките 64 мача. Някои от стадионите са реновирани напълно, но основната им идея е да бъдат "зелени" и да помагат на природата. Вижте всичко за стадионите на Мондиал 2014.

Топка, лого и талисман

Официалната топка се казва "бразука". В превод от португалски името означава "бразилски". Логото на Мондиала представлява три ръце, вдигнали трофея на Световното. Талисманът се казва Фулеко и представлява броненосец армадило, който живее в Южна и Северна Америка, но е един от най-застрашените видове в региона.

1306031

Фаворитите

Най-големият фаворит за Мондиал 2014 е отборът на Бразилия. Историята обаче помни много добре легендарната трагедия на Маракана, когато домакините губят от Уругвай във финала, а този мач води до много самоубийства и много мъка в Бразилия. "Кариоките" спечелиха Купата на конфедерациите миналата година, след като на финала победиха Испания с 3:0.

1306033Всички в Бразилия очакват шеста световна титла от Неймар и компания

Испанците са вторият голям фаворит, като ще се опитат да защитят световната си титла от Мондиал 2010. Последният отбор, защитил титлата си, е именно Бразилия. След тях веднага се нареждат националните гарнитури на Аржентина и Германия.

Италия, Холандия, Франция, Португалия, Уругвай, Белгия и Колумбия стоят в подножието на големите фаворити, но определено могат да изненадат някой от по-горните отбори.

Някои големи имена на световния футбол обаче ще отсъстват поради контузии или защото техният отбор не се класира. Най-големите отсъстващи са Гарет Бейл, Златан Ибрахимович, Фалкао, Кака, Роберт Левандовски, Петър Чех и други.

Песните на Мондиала

Официалната песен на Световното е We Are One. Тя е на кубинския рапър Питбул, Дженифър Лопес и бразилската певица Клаудия Лейте, които ще я изпълнят и на откриването на Мондиала тази вечер.

Официалният химн на първенството е съвсем друг, а също така един от основните спонсори също има своя химн за световното. Общо 17 парчета са събрани в албума на ФИФА за Мондиала.

Водещи

Най-четени