Свилен Нейков и Боби Михайлов ще работят заедно срещу "черното тото" 27.09 | 20:54

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и президентът на БФС и член на Изпълкома на УЕФА Борислав Михайлов се включиха в дискусиите срещу насилието и черното тото във футбола

От Даниел Любомиров

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и президентът на БФС и член на Изпълкома на УЕФА Борислав Михайлов се включиха днес в дискусиите срещу насилието и черното тото във футбола - основните теми, на които е посветена срещата в Банско на представители на асоциациите на спортните журналисти от Балканите.

Позициите си по обсъжданите теми изложиха също вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев, Николай Георгиев от Върховната касационна прокуратура, представители на МВР.

Този първи по рода си форум, който си постави за цел да открои ролята на медиите в борбата срещу футболното хулиганство и черното тото, бе организиран от Българската асоциация на спортните журналисти /БАСЖ/ с подкрепата на Българския футболен съюз. В срещата участваха представители на девет държави - Босна и Херцеговина, България, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Хърватска и Черна гора.

Министър Свилен Нейков поздрави организаторите и участниците в срещата."Борбата срещу черното тото и за опазване на обществения ред е от съществено значение за нас и изключителен приоритет, заяви той.

Във времето нашата страна наистина направи много в тази посока, даже днес сутринта мина на първо четене законопроект в Народното събрание."

Министър Нейков благодари на президента на БФС Борислав Михайлов, на всички, които са били много активни, както и на МВР, за да се достигне в момента в България до това да се криминализират футболното хулиганство и други отрицателни прояви.

Той призова да се обединят и координират усилията за борба с тези явления и срещу всичко, което пречи на развитието на спорта. Борислав Михайлов също приветства инициативата на спортните журналисти от България и Балканите, като припомни мотото на УЕФА - "Респект и феър плей" и непрекъснатите усилия на ръководството на европейския футбол за пресичане на тези негативни явления.

"Затова се изпълняват много програми, от които футболните асоциации - членки на УЕФА, могат да се възползват", каза Михайлов.

"Правят се също семинари, посветени на превенцията, особено за ограничаване на футболното хулиганство. От три години, специално за залаганията, интернет залаганията и т. нар. черно тото, има нова система, в която са свързани всичките 53 членки от Европа, чрез която УЕФА дава сигнали до асоциациите за евентуални съмнения в дадени мачове.

Тези резултати тя ги постига чрез разглеждане на самите залози към дадени мачове, на паричните потоци, което според мен не е достатъчно и в бъдеще това трябва да бъде променено, да бъде скъсен срокът за тази информация. Защото, когато получим информация два-три месеца след даден мач, просто не е възможно нито за федерациите, нито за органите на реда да направят какво и да било.

И така си остават все пак само едни съмнения", коментира президентът на БФС. От трибуната в Банско президентът на Европейския съюз на спортната преса Янис Дарас приветства идеята на БАСЖ да се възроди Балканският съюз на спортната преса, основан през 2004 г. в Истанбул.

Участниците във форума обсъдиха, одобриха и сложиха подписите си под призив-декларация за обединяване на усилията на медиите, институциите и обществеността в борбата срещу насилието и черното тото във футбола.

Водещи

Най-четени