Свилен Нейков оптимист за Олимпиадата, волейбола и футбола 14.07 | 14:26

Спортният министър очаква, че можем да спечелим до 10 медала в Лондон

От Божидар Азманов

Спортният министър Свилен Нейков даде обширно интервю за ТВ 7, в което говори за своите очаквания за предстоящите Олимпийски игри в Лондон, скандалите във волейбола и футбола, както и за развитието на спорта в България.

Министърът изрази своя оптимизъм за представянето на българските спортисти в Лондон и сподели, че реално българските спортисти могат да извоюват поне 6-7 медала.

"България има своя потенциал за медали на Олимпийските игри в Лондон. Мисля, че нашите спортисти трябва много уверено да стъпят на Олимпадата, защото успяхме да финансираме нормално тяхната подготовка, да им направим добър спортен календар и те, за условията на България, не бяха лишени почти от нищо. Реално имаме шансове за медали в повече спортове, отколкото в Пекин.

Сами обаче сме си виновни, че успехите в спортове като леката, атлетика и щангите понамаляха. През 2008 година специално във вдигането на тежести явно се допусна грешка и от това пострада не само този спорт, а и всички други спортове като негативно впечатление. В момента изкупуваме тази грешка и въпреки нея ще имаме двама представители във вдигането на тежести, а няма да е изненада, ако достигнем и медал.

От Сеул насам, когато взехме 10 медала, постепенно те намаляват, като в Пекин достигнахме 5. Надявам се да спрем тази инерцията, която не е обхванала, но това ще стане в Рио де Жанейро. Надявам се, че ще вземем повече от 5 медала, реално и обективно може да са 6-7, а могат да бъдат и 10.

В борбата очакваме 3-4 медала, в художествената гимнастика, в бокса, вдигането на тежести, стрелбата, където много разчитам на Мария Гроздева, която е боец. Не изключвам Григор Димитров и Цветана Пиронкова в смесените двойки, също така в леката атлетика - Ваня Стамболова на 400 метра и Ивет Лалова", сподели Свилен Нейков.

Той отново засегна темата със скандалите във волейбола и подчерта, че все още се надява, че до началото на Олимпийските игри грешките могат да бъдат поправени, ако всяка една от страните преглътне личните си интереси в името на България.

"Честно казано съм много изненадан от развитието на волейбола преди Олимпийските игри, защото България има своя потенциал от състезатели. Много ми се искаше всеки да надживее личните си интереси и да постави България на преден план, за да може наистина да участваме така, както трябва на Олимпиадата с максималния си потенциал.

Всичко тръгна в едни междуличностни отношения и развалихме част от подготовката, въпреки, че като средства всичко бе осигурено, но за съжаление се стигна до тук. Мисля, че има още време, в което да поправим нещата.

България е в доста тежко положение спрямо своите съперници. От финансова гледна токча бюджета на спортното министерство за тази година е около 36 милиона, докато в Германия например само толкова е бюджета на волейболната федерация.

Но въпреки това имаме по-малко клубове от Германия, имаме не по-добри условия за тренировка, имаме много по-малка селекция в националните отбори, а когато застанем срещу Германия искаме да ги победим. И въпреки това ги бием, а България произвежда спортисти и таланти на световно ниво", заяви министър Нейков.

Той не подмина и темата за футбола, където от следващия сезон се предвиждат големи реформи с намаляването на отборите в А група.

"Как ще се представим на световните квалификации зависи изключително от организацията и ръководството на футболния съюз. Аз и премиерът имаме желание да направим съответните реформи във футбола, искаме да дадем приоритет на детско юношеския спорт, за да може да излязат следващите Стоичков и Бербатов. Реформи обаче са задължителни.

Трябва да се намалят броя на отборите в А група, да се премахне "черното тото" в детския футбол, да се обърне внимание на съдийството, да се променят изискванията към детско-юношеския спорт и други организационни въпроси", заяви Нейков.

Спортният министър отново увери, че нов Национален стадион ще има, но все още се работи върху проекта за него.

"Абсолютно имаме нужда от нов Национален стадион, който да бъде по всички критерии и изисквания, за да се издържа сам. Търсим външни инвеститори, но този проект трябва да бъде продаден предварително, за да сме сигурни, че ще функционира добре след това и предвидените приходи ще се получат. За място сме се спрели точно срещу "Арена Армеец" на 4-ти километър.

Що се отнася до залата и нейното изплащане - за първото шестмесечие сме нула на нула. Има още какво да се желае, но развитието и предстои в бъдеще", разкри Нейков.

Той сподели, че спортното министерство има специална програма, която трябва да позволи на България да се върне към позициите, които имаше, още на следващите Олимпийски игри в Рио де Жанейро. Освен работата в спортните училища и школи тя включва и масовия спорт.

"Имаме специална програма за игрите през 2016 година, която се реализира успешно. Една моя амбициям още с встъпването ми като министър е да възстановим спортните училища и детските спортни школи. Тази подготовка върви вече трета година и от септември спортните училища в седем от най-големите градове ще бъдат управлявани от минисерството на спорта, което ще създае потенциал от кадри за бъдеще.

От следващата година, след модернизацията на спортния тотализатор, очакваме с 50-60 милиона да се вдигне неговия оборот, който в момента е между 120-135 милиона лева. Това ще помогне да реновираме интернатите към спортните училища и от най-ранна възраст децата да започнат да се профилират в съответните видове спортове, което ще създаде потенциал за националните отбори.

Успоредно с това работим и за масовия спорт. Заедно с просветното министерство се обсъжда идеята да има профилирани спортни паралелки в училищата, както и третият час по физическо възпитание да е след учебните часове. Над 7,5 млн. лв. са вложени в 47 спорни обекти в цялата страна за децата, които са достъпни и безплатни", заключи Нейков.

Водещи

Най-четени