Свиндал с първа победа за сезона, шведка изненада фаворитките 02.12 | 07:53

Свиндал вече е номер 1 по победи от Световната купа за Норвегия

От Даниел Любомиров

Звездата на алпийските ски в Норвегия Аксел Лунд Свиндал триумфира в първия супергигантски слалом от календара на Световната купа по ски алпийски дисциплини при мъжете, след като бе най-бърз на пистата в канадския зимен център Лейк Луис.

Свиндал, който преследва втора поредна олимпийска титла след успеха си във Ванкувър през 2010-та, измина дистанцията по трасето за 1:28.53 минути и за 22-ри път в кариерата си записа победа в старт от Световната купа.

Така Свиндал вече е номер 1 в историята на Норвегия по този престижен показател, като 30-годишният алпиец изпревари знаменития си предшественик Кител Андре Аамод.

Само с 0.24 секунди изоставане на втора позиция в Лейк Луис завърши австриеца Матиас Майер, а сънародникът му Гьорг Щрайтбергер остана трети с пасив 38 стотни спрямо победителя.

Шведката Джесика Линдъл-Викарби изненадващо спечели гигантския слалом при жените от Световната купа по алпийски ски в американския зимен център Бийвър Крийк. 29-годишната представителка на скандинавската страна шокира специалистите и фаворитките и постигна едва втората победа в кариерата си.

Тя финишира с общо време 2:17.92 минути, с което остави зад себе си американската тийн сензация Микаела Шифрин. Резултатът на Шифрин – само 9 стотни изоставане от победителката – е великолепен за нея, защото тя не е специалистка в тази дисциплина, но дава заявка, че ще се превърне в претендентка за спечелването на Световната купа.

На трета позиция завърши представителката на Лихтенщайн Тина Вайратер с изоставане 56 стотни от победителката.

Водещи