Себастиан Фетел отново превзе легендарната "Спа" 25.08 | 16:40

Германецът е убедителен лидер във временното класиране при пилотите

От iNews.bg

Световният шампион във Формула 1 Себастиан Фетел направи нова крачка към четвърта поредна титла, след като днес пилотът на Ред Бул спечели Гран при на Белгия на легендарната "Спа".

Вчера германецът бе изпреварен в последния момент за пол-позишън от Люис Хамилтън, но днес Фетел изпревари британеца още в първата обиколка, като до самия край така и не изпусна лидерската палка.

Втори зад Себастиан Фетел завърши Фернандо Алонсо, който стартира от едва девета позиция, но отново демонстрира висока класа в управлението на своя болид. Стартиралият от първо място Люис Хамилтън все пак намери място на подиума и финишира трети, докато четвърти и пети останаха съответно Нико Розберг и Марк Уебър. Място в зоната на точките намериха още Дженсън Бътън, Фелипе Маса, Ромен Грожан, Адриан Сутил и Даниел Рикардо.

За първи път откакто се завърна във Формула 1, състезанието не успя да завърши Кими Райконен. Голямата звезда на Лотус допусна грешка и излезе на пистата при опит да изпревари Фелипе Маса, което и доведе до непоправима повреда в спирачната му система.

Така Себастиан Фетел записа пета победа във Формула 1 от началото на сезона, като германецът е все по-убедителен лидер във временното класиране при пилотите. Световният шампион разполага с актив от 197 точки, докато вторият Фернандо Алонсо изостава със 151 пункта. Трети със 139 точки е вече Люис Хамилтън.

1020839Състезанието на "Спа" стартира великолепно за Себастиан Фетел, който съумя да изпревари лидера Люис Хамилтън още в първата обиколка, въпреки, че британецът удържа първото място на същинския старт. Добре започна и Нико Розберг, който се възползва от ужасния старт на Марк Уебър и спечели една позиция до трето място в колоната, оставайки зад Фетел и Хамилтън.

По перфектен начин стартира и Фернандо Алонсо, който успя да навакса четири позиции и бързо се изкачи до пето мято, докато Марк Уебър се свлече назад в колоната. Малко по-късно Алонсо се справи и с Дженсън Бътън, което му позволи да излезе четвърти, не и без помощта на своята DRS система.

Асът на Ферари продължи да се радва на чудесна скорост в днешния ден на "Спа", а в 6-ата обиколка Алонсо спечели и още една позиция от началото на състезанието. И този път двукратният световен шампион активира успешно DRS системата, не оставяйки никакви шансове на Нико Розберг и заемайки място сред първите трима в колоната.

1020840След 11 обиколки на "Спа" Себастиан Фетел имаше преднина от 4.3 секунди пред втория Люис Хамилтън, докато Фернандо Алонсо изоставаше с още 2.7 секунди зад световния шампион. Междувременно Марк Уебър правеше опити да спечели четвъртото място, притискайки максимално Нико Розберг.

Обиколка по-късно Люис Хамилтън влезе за първи път в бокса, като британецът бе светкавично зареден с нови гуми медиум. Малко по-късно за смяна се спря и Фернандо Алонсо, докато Хамилтън използва DRS системата си, за да мине пред Ромен Грожан.

След точно 15 обиколки зрителите на "Спа" станаха свидетели на красиво единоборство между Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън. Британецът остави твърде много пространство на бившия си съотборник в МакЛарън, което позволи на Алонсо да го изпревари за позиция. Хамилтън светкавично опита да отговори на предизвикателството, но опитите му да изпревари испанеца на правата не дадоха резултат.

Междувременно Ромен Грожан допусна грешка на изхода на Завой 1, което и позволи на Марк Уебър да заеме шестата позиция. По това време първо спиране в бокса направи и лидерът Себастиан Фетел, който в последствие нямаше проблеми да задмине Дженсън Бътън на "автобусната спирка".

1020841Постепенно състезанието навлезе в своята 20-а обиколка, а авансът на Себастиан Фетел продължи да се увеличава. Пилотът на Ред Бул водеше с вече 8 секунди на втория Фернандо Алонсо, докато Люис Хамилтън се движеше на две секунди и половина зад испанеца. Междувременно Нико Розберг и Марк Уебър продължаваха битката за четвъртото място, като засега германецът успяваше да държи австралийския ветеран зад гърба си.

Средата на състезанието се оказа фатална за четирикратния победител Кими Райконен, който приключи с участието си в надпреварата. "Айс Мен" допусна нетипична грешка в опит да изпревари Фелипе Маса, като болидът на финландеца напусна пистата. В последствие Райконен се върна на пистата и успя да стигне до бокса, но с повредени спирачки трябваше да напусне борбата. За "Айс Мен" това бе и първо отпадане, откакто се завърна във Формула 1 през миналата година.

Лидерите в състезанието спряха за втори път за смяна на гумите, като статуквото в челото се запази и след това. Себастиан Фетел пък получи инструкции, че в края на състезанието е възможен дъжд, поради което германецът трябва да увеличи преднината си пред втория Фернандо Алонсо. Междувременно Дженсън Бътън изостави стратегията за едно спиране в бокса, като девет обиколки преди края британецът отново се отби при механиците.

И до края на надпреварата Ред Бул и Фетел не изпуснаха от контрол ситуацията, а световният шампион очаквано видя карирания флаг, вдигайки победоносно ръка. Фернандо Алонсо отново изтиска максимума от своето Ферари и завърши втори, докато Люис Хамилтън също се поздрави с място на подиума.

Водещи